WAKTU YANG SESUAI UNTUK MEMBUAT UJIAN KEHAMILAN

Assalamualaikum w.bt. Ain pasti sangat bila orang perempuan lambat datang haid mesti ada sedikit perasaan berdebar, takut dan teruja. Orang yang menantikan kedatangan zuriat mesti tidak sabar nak ambil pregnancy kit test untuk buat ujian kehamilan berbanding dengan orang yang sudah mempunyai anak atau bayi masih kecil lagi atau sedang merancang kehamilan. Memang menggerunkan!

ujian kehamilan kabur

Seandainya rezeki kita awal, kita perlu redha dengan ketentuan Allah. Cepat atau lambat bukan urusan kita. Ok berbalik kepada waktu yang paling sesuai untuk membuat ujian kehamilan tu bila? Kelaziman yang biasanya doktor cadangkan ialah 2 minggu selepas haid lewat dan dilakukan pada awal pagi sebaik sahaja bangun daripada tidur.

Ini kerana pada waktu pagi hormon HCG iaitu hormon kehamilan sangat tinggi. Namun bergitu terdapat sesetengah kes kehamilan dapat di kesan seminggu sebelum kedatangan haid. Ada 2 orang kawan saya dapat mengesan kehamilan sebelum haid kerana terdapat tanda-tanda kehamilan yang jelas seperti perut kejang dan loya. Keadaan ini berlaku kerana paras hormon HCG telah tinggi.

Namun tidak kurang juga ada wanita yang membuat ujian kehamilan tetapi kabur dan hampir 4 bulan baru nampak double line yang jelas pada pregnancy kit test. Bila keadaan macam ini apa yang kita perlu lakukan? Korang boleh buat ujian ultrasound atau ujian transvaginal di klinik untuk mengetahui status kehamilan terkini.

PENGALAMAN PERTAMA BILA DI SAHKAN HAMIL… YABEDABUDUUU!!!!

Assalamualaikum w.bt. Pada malam yang syahdu ini secara tiba-tiba Ain teringat bila pertama kali melihat pregnancy kit double line dan di sahkan mengandung. Bagai berada di awang-awangan. Sebenarnya Ain dan suami dah menunggu hampir 2 tahun setengah untuk mendapat zuriat. Ain di sahkan oleh doktor rahim terbalik jadi peluang untuk hamil tu sedikit. Tapi bila Allah kata dah rezeki tak kemana pun. Alhamdulillah.

Pertama kali mengandung

 

Ok berbalik pada pengalaman pertama Ain di sahkan mengandung, masa tu saja-saja je test sebab dah lewat 4 hari. Kot-kot ada kejutan di pagi hari. Tidak mengharapkan apa-apa pun sebab dah banyak kali kecewa. Perasaan dah kebal. Lepas sejam buat ujian kehamilan nak pergi mandi. Sebenarnya dah lupa pun pasal pregnancy kit tu. Sekali nengok Double line! Fuh, rasa macam mengigau pun ada jugak.

Terus kejutkan suami masa tu tengah mamai bangun tidur. Menitis air mata kami. Ye lah tak tersangka seawal begini. Ada yang smpai 5-10 tahun tunggu nak dapat anak. Pagi tu terus pergi jumpa doktor dan doktor sahkan usia kand ung baru 5 minggu. Alhamdulillah…

Ain nak pesan kalau korang rasa sangat tertekan dengan karenah orang ramai yang asyik tanya ” Bila nak ada anak?” Just ignore je. Senyum sambil cakap “Insyallah tahun depan saya mengandung.. doakan saya”. Setiap kali orang tanya saya, skeme jawapan seperti di atas akan di berikan. Tidak perlu marah-marah atau stress bila orang tanya. Bila kita stress lagi susah nak lekat. Hormon Progesteron dan estrogen tak stabil.

Jadi bila orang tanya je sila jawab sambil tersenyum! Ucapankan doa….