BERSANTAI DI PANTAI PENGKALAN BALAK, MELAKA

Assalamualaikum w.b.t. Bila Ain balik kampung mesti Pantai Pengkalan Balak ini menjadi pilihan hati untuk bersantai. Mungkin terkenang zaman muda remaja masa sekolah dulu. Kat sini dulu Ain selalu lepaking dengan kengkawan. Hehe… Banyak kenangan sweet sour kat sini.
image

Anak-anak walaupun Ain selalu bawa mereka ke pantai tetapi derang tidak pernah mandi laut. Jadi inilah pertama kali mereka mandi laut. Risau juga takut derang minum banyak air laut. Huhu… Jadi sebagai peringatan awal Ain ingat anak-anak jangan telan air laut. Tetapi dah namanya budak-budak lagi di larang lagi di buat. Bila derang tertelan air laut terus berubah muka nak nangis… hahaha kesian tetapi kelakar.
image

Pergi ke pantai ni tak sah kalau tak bawa tikar untuk port melepak. Untuk menambahkan kesedapan berkelah itu, kitaorang oder je makanan di kedai yang berdekatan. Haha.. nampak bebenau kerajinanku itu.
image

Kalau duduk di tepi pantai ni nak lebih feeling romantik wajib ada air kelapa macam dalam filem tu. Makan pula bersama rojak. Memang asyik! Lupa daratan pula mak budak ni. Anak-anak macam biasa penat mandi laut, naik ke darat terus terkam makanan. Lepas tu sambung mandi laut balik.

Ain sebenarnya suka sangat pergi ke laut sebab tenang. Hilang segala masalah dan penat bila bau dan dengar desiran ombak laut. Orang berilmu ada berkata nak kurangkan tekanan pergilah ke tempat-tempat semulajadi seperti laut, hutan, kawasan pergunungan dan lain-lain lagi sebab mereka berzikir dengan nama Allah. Lagi best bila time-time melepak tu kita berzikir. Insyallah hati akan tenang.