BOLEHKAH WARNA RAMBUT KETIKA MENGANDUNG?

Assalamualaikum wbt. Mewarnakan rambut adalah perkara yang paling di gemari oleh sesetengah wanita tidak kira wanita berhijab atau tidak. Ain juga kalau boleh suka juga warnakan rambut tapi hasrat tidak kesampaian dan terpendam. hehe. Pernah juga terbeli pewarna rambut khas untuk wanita bertudung dan boleh di bawa solat tetapi rasa macam was-was pula. Ye lah … teringin juga nak rambut ber blonde bagai.. hehe. Setelah mendapatkan pandangan ustaz, kandungan di dalam pewarna rambut tu sebenarnya memang boleh di bawa solat tetapi apabila pewarna itu di letakkan ke rambut maka ia menutupi keseluruhan helaian rambut tu. Faham tak?

warna rambut ketika mengandung

Maknanya air wudhuk tidak kena rambut kerana ia di selaputi oleh pewarna. Nasib baik tak pakai lagi sudahnya di humban ke tong sampah. Last-last kena gelak dengan suami sebab muka melayu perasan nak jadi Nicole Kidman.. hahaha.. sabor je lah. Ada juga kawan-kawan Ain yang suka warnakan rambut. Masa mengandung pun nak warnakan rambut. Haish! Tak faham sungguh. Tapi nak cantik apa salahnya kan? Nak menambat hati suami katanya.

Pagi tadi ketika Ain pergi kerja sambil mendengar radio IKIM.FM, DJ dan tetamu jemputan Prefessor Taufiq dari salah satu tenaga pengajar universiti di Malaysia ni ada mengupas tentang mewarnakan rambut dan memakai inai. Yang sebenarnya memakai daun inai tiada masalah, malah inai ni sebenarnya bagus untuk antioksidant dan antikanser  tau. Sesetengah masyarakat kita menjadikan daun inai sebagai Teh.

pakai inai ketika mengandung

 

Yang menjadi merbahaya ialah inai yang berlambakan di pasaran, merah menyala dan hitam pekat. Inai jenis ini mempunyai bahan kimia yang sangat merbahaya kepada kulit dan kandungan jika mengandung. Ia mengandungi kasirogen dan bahan-bahan aktif kanser yang lain. Sama juga kesnya dengan mewarnakan rambut. Jika mewarnakan rambut dengan daun inai yang dikisar sebenarnya tiada masalah. Yang merbahaya ialah pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia. Kita tidak tahu bahan yang berada di dalam pewarna rambut tersebut.

warna rambut ketika hamil

Ada juga pengguna yang menggunakan pewarna rambut mengalami alahan sehinggakan kulit muka membengkak sepenuhnya. Memang menakutkan!. Tetapi jika korang tidak dapat menahan perasaan untuk mewarnakan rambut, seelok-eloknya warnakan rambut ketika masuk trimester ke 2 kerana pada trimester yang pertama organ dalaman bayi sedang terbentuk. Dapatkan nasihat doktor sebelum mencuba mana-mana jenama pewarna rambut.