MASAKAN SELERA KAMPUNG DI HOT PINDANG KITCHEN, SHAH ALAM

Assalamualaikum wbt. Sebut pasal makan, masa sakit gigi pun rasa lapar. Alhamdulillah sakit gigi sudah beransur pulih. Cuma masakan yang panas-panas kena tunggu dulu la. Jadi bila dah rasa lapar sudah tentu lah kena makan. Ain ni kalau tengah lapar memang tak pandang kiri kanan. Secara kebetulan 3 minggu lepas Ain melawat bapa saudara di KPJ Specialist Hospital, Shah Alam. Balik dari melawat tu perut bernyanyi-nyanyi pula lalu ajak Mr. Hubby singgah makan dulu.

Abang, restoran mana yang mana sedap kat area ini? Lapar lak..

Hurm.. ok jom kita terjah restoran ni.. nama dah tak ingat…

Restoran ni dulu Mr. Hubby selalu lepak dengan kengkawannya lepas habis waktu pejabat. Sekarang ni dah berkerja tempat lain jadi jarang la nak singgah sini. Nama restoran ini ialah Hot Pindang Kitchen. Apabila sampai sahaja tempat parking di hadapan restoran, Ain tertarik dengan konsep ala kampung restoran ini. Teringat masa kecil-kecil dulu di kampung makan di depan beranda siap dengan atap nipah. Masa Ain sampai ni orang tengah tak ramai sekitar jam 6 petang gitu.

restoran hot pindang

Keadaan agak selesa sikit dengan nak melayan karenah anak-anak syurga ni. Sebaik sahaja melabuhkan punggung, pelayan memberikan senarai menu makanan. Rasa macam nak order je semua sebab semuanya nampak sedap. Tapi perut kecik je. Hehe..

asam pedas hot pindang

Saya macam biasa orang melaka piau asam pedas ikan tenggiri berpisah tiada. Rasa macam dapat terbang ke Melaka sahaja. Kalau nak ikutkan asam pedas nya ni ok-ok je. Boleh la mengubati kerinduan pada emak di kampung. Setiap set di sertakan ikan masin/telur masin dan sambal belacan/keropok ikan.

masak lemak cili padi hot pindang

Pilihan Mr. Hubby pula daging masak lemak cili padi. Kuahnya agak pekat dan pedas. Kalau cair sedikit mesti sedap berganda. Lain orang lain citarasakan?

masak pindang hot pindang

Anak-anak mereka makan kuah pindang. Rasanya agak pedas dan masam sikit. Buat hirup-hirup sedap. Kalau tengah demam tiada selera makan boleh cuba masakan ini. Jasmine dan Zafri tak makan pedas jadi Ain hanya beri ikan masak pindang dan nasi putih berserta kentang tersenyum.

air hot pindang

Bab air, cawannya itu agak mengelirukan samada botol atau cawan. Hahaha… canggih sangat! Jasmine tanya “Apa ni ibu?” ” Ni botol orang buat cawan.. Uncle ni kreatif tau.. hahahah..  Fresh orange ais minum tatkala tengah panas memang asyik!!

Oh ya! Restoran ini ada menyediakan perkhidmatan katering tau. Kot-kot nak buat buat majlis jamuan hari raya boleh la panggil derang. Ni FB Hot Pindang Kitchen. Jadi korang sesambil pergi ke Shah Alam tu boleh la menyinggah di restoran ini. Restoran ini agat tersembunyi sedikit. Ia berada di hadapan Hotel Concored Shah Alam, di dalam taman perumahan. Alamatnya:

Hot Pindang Kitchen Shah Alam

No. 13, Jalan Cheong Sam 10/11, Seksyen 10, 40000 Shah Alam, Selangor

KURANG DARAH SEMASA MENGANDUNG MENGANGGU TUMBESARAN KANDUNGAN

Assalamualaikum w.b.t. Kurang darah ketika mengandung adalah perkara yang mengerikan bagi sesetengah ibu mengandung kerana ia akan menganggu tumbesaran bayi di dalam kandungan dan meletakkan ia dalam keadaan bahaya. Kurang darah dalam bahasa sains ialah anemia. Kurang darah berlaku kerana kekurangan zat besi di dalam tubuh untuk menghasilkan hemoglobin. Ibarat agen yang membawa oksigen keseluruhan badan tetapi tidak cukup tenaga kerja. Gitu lah perumpamaannya.

baby

Tanda-tanda seseorang telah mengalami masalah kurang darah semasa mengandung ialah:

  • Kepenatan teramat melampau
  • Sering berasa pening dan rasa seperti hendak pitam
  • Wajah pucat
  • Sakit kepala
  • Jantung berdebar
  • Menggigil

Jadi apakah yang menyebabkan seseorang itu anemia semasa mengandung?

  • Terlalu kerap mengambil minuman berkafien seperti kopi dan teh akan menganggu penyerapan zat besi di dalam tubuh.
  • Kekurangan asid folic juga akan memburukkan lagi keadaan.
  • Tidak mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang

Apakah bacaan yang paling cantik dan cun melecun hemoglobin?

Bacaan yang paling sesuai hemoglobin ialah 11gm/dl. Hemoglobin ketika itu berada dalam keadaan baik. Sekiranya hemoglobin ibu jatuh sehingga 9-8gm/dl selalu nya doktor akan memberi serba sedikit nasihat hemoglobin menaikkan darah dan memberi pil zat besi untuk tambah darah.

makanan naikkan hb

Makanan untuk menaikkan hemoglobin darah yang mempunyai zat besi, vitamin C dan asid folic:

  • Hati
  • Sayuran hijau
  • Bijirin
  • Tembikai
  • Daging merah
  • Ayam
  • Kiwi
  • Buah Oren
  • Telur
  • Kismis

Apakah kaitan zat besi, asid folic dan VitaC?

Jika di kehidupan nyata ibarat laila dan majnun. Tanpa laila majnun kesunyian dan kesepian. Chewah! Macam itu juga mereka-mereka ini. Penyerapan zat besi akan menjadi semakin baik jika berserta asid folic manakala penyerapan asid folic semakin banyak apabila diambil bersama Vitamin C. Pastikan korang mengambil kesemua vitamin ini dalam makanan harian. Kalau tidak dapat mengambil kesemuanya korang boleh mencuba makanan tambahan untuk hilangkan anemia.

 

 

PENGALAMAN NGERI CABUT GIGI SAMPAI TAK BOLEH TIDUR

Assalamulaikum w.b.t. Beberapa hari yang lepas Ain ada buat entry tentang sakit gigi – selamatkah ibu mengandung cabut gigi. Entry itu di tulis di sebabkan pada waktu itu Ain juga mengalami sakit gigi. Sambil-sambil tunggu nama di panggil sambil tu update la entry.. Tak delah melangok je tunggu doktor. Hari ini datang appointment untuk cabut gigi di tetapkan.

Perasaan? Tuhan sahaja yang tahu perasaan ini. Perasaan ini kalah macam nak bersalin tau. Sakit bersalin secara pembedahan itu tiadalah sakit sangat. Sakit gigi ni lagi sakit. Itu lah apa yang Ain fikirkan. Ain memang betul-betul takut cabut gigi. Apabila nama di panggil lagi lah berdebar jantung. Nasib baik doktornya serius happening. Beliau ramah tamah, pandai berborak dan boleh menenangkan perasaan pesakit. Jadi tak de lah takut sangat. Bila doktor keluarkan ragum tu terus menggigil. Kalau cabut gigi masa mengandung ni mesti beranak masa tu juga.

Masa doktor berusaha cabut gigi tu dah rasa macam bertukang rumah kat dalam mulut ni. Dah goyang inul tetapi gigi masih lagi tidak tercabut. Doktor cadangkan buat xray. Ain pun ok jer. Janji semuanya selamat. Apabila dapat sahaja keputusan imbasan xray, doktor sangat terkejut kerana terdapat cyst di dalam gusi. Aik? Bukankah cyst selalunya ada dalam rahim ke? Bila dengar perkataan cyst ni tetiba seram je.

gigi

Gambar hiasan

 

Doktor menerangkan cyst di mulut terjadi kerana terdapat pembengkakan berlaku tetapi tidak rawat dengan betul dan berlaku jangkitan. Dalam kes Ain ini sakit gigi ni memang dah lama tetapi sebab penakut punya pasal sanggup ambil PANADOL ACTI-FAST  untuk hilangkan sakit. Akhirnya tempat yang sakit tidak di rawat dan jadi pula cyst. Bahaya juga kan?

klinik gigi

Dengan segeranya doktor membuat surat sokongan untuk di hantar ke Jabatan Bedah Mulut, Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) untuk di keluarkan cyst kerana mereka mempunyai peralatan yang mencukupi. Lagi sekali kena xray mulut secara keseluruhannya. Lepas xray tu terus rasa kepala sengal-sengal. Rasa bengap pon ada. Rasa macam sel-sel otak mati pon ada.. Adoii la..

Apabila di teliti keputusan xray tersebut doktor mengesahkan itu adalah perkara biasa dan ia tidak membahayakan. Hah! Pulak dah.. mana satu betul ni. Malas dah nak fikir macam-macam proses pencabutan gigi bersambung kembali. Kali ini doktor gigi yang cabut gigi agak kuat sikit. Bukan setakat goyang gerudi dah macam kena korek dengan jentolak dah… huhu.. rasa macam nak menangis tetapi tetap control ayu depan doktor. Beranak dah 2 kali tak menangis, ni baru cabut gigi sebatang dah luruh air mata. Buat malu kaum je.. huhuhu…

ubat sakit gigi

Alhamdulillah semuanya selesai setelah mengalami pengalaman yang mengerikan. Doktor memberi perskripsi ubat antibiotik dan ubat tahan sakit. Antibiotik tu Ain makan tetapi ubat tahan sakit tu tak la sebab ubat tahan sakit tu kan ada side effect nya. Kalau sakit sampai berguling-guling tu baru makan. Ni setakat sakit-sakit biasa masih boleh di tahan lagi. Sebenarnya dah lama Ain tidak makan ubat. Sekali kena makan ubat rasa macam kena cekik..

So korang yang dah lama menderita sakit gigi, sila lah berjumpa dengan doktor gigi. Takut ada penyakit yang bukan-bukan menginap di dalam mulut tu. Secara dasarnya memang menakutkan jumpa doktor gigi ni sampai masa tidur pon boleh terasa segala peralatan tu di dalam mulut tetapi tahukah korang kebanyakkan kuman di dalam badan kita datangnya dari mulut? Sebab itu dalam Islam itu sendiri di sunatkan berkumur-kumur atau bersiwak setiap kali mengambil wuduk dan bersolat.

SELAMAT HARI LAHIR PERMATAHATIKU…

Assalamualaikum w.b.t. Pada 13 Mac yang lepas, genaplah 4 tahun permata hati Ain yang pertama lahir ke dunia. Pengalaman menunggu zuriat yang pertama memang penuh berliku. Disaat usia perkahwinan menjangkau 3 tahun baru kami suami isteri di kurniakan zuriat yang pertama. Memang agak lambat dari orang lain tapi biar lambat asal selamat. Sekurang-kurangnya mak bapaknya ini dah puas memadu kasih ke hulu ke hilir berjalan. Bila dah beranak ni baru lah reti menginap di rumah. Hehehe..

majlis hari lahir

Selalunya majlis hari lahir anak ni mak ayah yang lebih berbanding dengan anak-anak. Ye lah budak budak tahu seronok sahaja. Yang penting ada Ben10 ke, Upin Ipin ke, Spiderman ke derang dah seronok. Pada majlis hari lahir Jasmine yang pertama, Ain buat simple aje sekadar jemput keluarga terdekat dan buat sambutan di taska. Kiranya 2 kali sambutan la. Bab hadiah tu tak de lah over sangat. Yang penting kek kena super duper ohsem.

Bila dah sambutan hari lahir tu, mesti ada goodies untuk kawan-kawan Jasmine di Taska. Goodies tu bungkusan buah tangan. Kalau orang kahwin di panggil berkat. Selalunya barang-barang goodies Ain beli di GM Klang sahaja. Murah habis sebab boleh beli borong. Jadi budget untuk goodies anak-anak selalunya tidak pernah lepas RM 150.00 untuk 50 orang kanak-kanak. Jimat sangat..

hadiah harijadi

sekadar contoh

 

Hadiah yang Ain masukkan di dalam goodies ialah makanan dan mainan. Makanan Ain letak coklat, gula-gula dan air kotak manakala mainan pula Ain letak botol air ke, puzzel ke, mainan berlampu ke untuk buat kanak-kanak ni teruja. Seronok tau bila dapat gembirakan kanak-kanak. Yang paling seronok sekali Jasmine la. Masa dia umur 1 tahun dia tidak faham sangat tetapi bila dah masuk 4 tahun ni, dialah yang paling seronok. Siap tolong bungkuskan goodies untuk kawan-kawan sampai jam 1 pagi. Sampai lebam biji mata lah!

Yang buatkan ibunya terharu sangat ialah Jasmine cakap:

Terima kasih Ibu….

Oh… terasa mencair perasaan ku.. heheehhe. Dah la masa tu tengah bawa kereta. Perasaan melayang-layang… Pada saya jika ingin menyambut dan membuat majlis hari lahir untuk anak tiada masalah. Asalkan mengikut kemampuan. Orang zaman dulu tak de pon menyambut bagai majlis harijadi ni, orang sekarang sahaja… Bukannya apa mengikut retis. Hehehe

MANDI-MANDA DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK SAMPAI KECUT!

Assalamualaikum w.b.t. Hujung minggu yang lepas, Ain sekeluarga berkunjung di negeri Perak Darul Ridzuan atas urusan kerja. Jadi di kesempatan itu Ain membawa anak-anak mandi di Lost World Tambun. Kira sambil menyelam minum air la. Sebenarnya dah lama terfikir-fikir nak bawa anak-anak mandi di sini tetapi rasa macam tidak berbaloi jika sesaja je semata-mata datang sini nak mandi baik terus pergi Sunway Lagoon sahaja. Dekat sahaja dengan rumah.

Perjalanan bermula daripada rumah jam 10.30 pagi dan sampai di hotel sekitar jam 3.00 petang. Kami singgah dulu makan di Mydin Jelapang untuk mengalas perut yang lapar. Boleh tahan juga sedap-sedap makanan di Food Court Mydin Jelapang ni atau masing-masing dah kebulur sangat ni nampak semuanya sedap.. hehehe (tapi serius memang makanan di sini sedap-sedap belaka)..

mandi di tambun

Ain menginap di Impiana Hotel Ipoh. Biliknya selesa dengan tilam empuk yang bagai hantu laut memanggil-manggil untuk di tiduri. Usai solat dan meregangkan pinggang yang hampir kejang akibat duduk lama dalam kereta, kami bertolak ke Lost World Tambun Waterpark. Anak-anak la yang paling suka sekali. Asyik tanya itu ini.

Sampai sahaja di taman tema tersebut hujan renyai-renyai turun tetapi ia tidak memadamkan semangat nak mandi kolam kami… apa susah agak-agak masa berendam tu hujan lebat nyanyi je lagu Memori Daun Pisang.. hahaha.. Baru ada feel..

bersantai di taman tema tambun

Yuran kemasukan RM 50.00 dewasa manakala kanak-kanak RM 43.00. Mau tak tercekik darah nengok harga tiket masuk ni. Last 4 year dulu Ain datang baru je RM 35.00 untuk dewasa. Harga air makin mahal kot sekarang ni. Think positif…

Sesambil menunggu en. suami membayar tiket, tetiba mataku terpandang seseorang.. Macam ku kenal orang ini tetapi dimana ya?! Tanyaku di dalam hati kebinggungan.. Teringat! Itu Imam Muda Najdi.. Kebetulan Ain ada like Fan Page beliau jadi kenallah.. Ain tiadalah terkinja-kinja nak minta autograf pada beliau sebab masih sedar diri disamping menjaga anak-anak syurga ni. Hanya meleret pandangan mata sahaja..

Ok selesai en. suami beli tiket.. kitaorang kena pakai gelang masuk taman tema. Jasmine pertama kali pakai gelang masuk tu, beliau agak jakun disitu. Zafri pula merengek nak gelang sama macam kakaknya. Pening.. last-last cakap

“Uncle tu makan budak kuat nangis tau”

Terus senyap.. hahaha.. kesian guard tu.. minta maaf ya..

harga tiket di tambun

Kami beli serba sedikit baju renang anak-anak. Yang sedia ada dah tidak muat, dah macam incredible hulk. So buat keputusan belikan anak baju mandi seorang sepasang. Ok la tu.. nanti mandi depan rumah pon boleh pakai baju mandi tu.. hehe..

bersantai di tambun

Settle semua, kitaorang check beg dan sewa locker untuk letak barang. Locker yang besar dah penuh jadi kitaorang plih loker kecil RM 15.00 (mahal tu!)… Lepas simpan barang terus terjun kolam.. yahuu! Eh, apsal maknya yang over sangat nih?! Hehe… Maka berenanglah dengan gaya bebas masing-masing.. Zafri mula-mula nengok air takut tetapi bila dah lama-lama nengok kakak Jasmine nya eksyen dah boleh berenang barulah beliau berani sedikit.

lost world of tambun

Dah siap-siap berenang, kita posing dulu! Seronok betul aktiviti pada hari itu.. anak-anak la yang suka sangat sampai nak pergi lagi. Nanti ada rezeki lagi kita pergi ya! Korang pun boleh juga bawa anak-anak datang sini bersantai.. tapi kalau citi sekolah memang pack. Lost world of Tambun ni tutup sampai jam 11 malam.

Ok… daaaaa….

CARA MUDAH HILANGKAN SAKIT KEPALA TANPA PERLU MAKAN UBAT

Assalamualaikum w.b.t. Semasa mengandungkan anak yang pertama Ain selalu sakit kepala yang teramat sampai langsung tidak boleh buat kerja. Setiap kali mengandung Ain akan mengalami tekanan darah rendah dan selalunya doktor akan pantau tekanan darah Ain. Tekanan darah rendah semasa mengandung bahaya tau kerana akan membahayakan kandungan.

sakit kepala

 

Sakit kepala ketika mengandung disebabkan kekurangan darah mengalir ke otak dan otak memerlukan kandungan oksigen yang mencukupi untuk berfungsi dengan baik. Ibaratnya air paip rumah kita, keluar laju atau lambat. Jadi bagi mengelakkan korang mengalami masalah macam Ain ni, cuba korang buat beberapa tips ini. Insyallah berhasil…

  1. Sekarang ini kan musim panas melampau. Jadi elakkan berada di bawah panas terik matahari terlalu lama. Panas terik matahari akan menyebabkan dehidrasi pada tubuh. Ikuti tips tubuh kekal dehidrasi di sini. Tips kekal sihat semasa musim panas…
  2. Apabila ingin bangun dari tempat duduk atau pembaringan, sila lah bangun degan perlahan. Jangan bangun dengan tergesa-gesa.
  3. Jangan berdiri terlalu lama. Ini kerana semasa korang berdiri darah banyak pergi ke kaki jadi ambil masa juga nak pulih jadi normal. Cuba duduk dengan perlahan-lahan.
  4. Elakkan makanan yang berangin. Makanan berangin juga boleh menyebabkan sakit kepala, loya dan badan berangin.
  5. Urut kepala dan tarik rambut secara lembut kepala yang sakit untuk melancarkan peredaran darah.
  6. Kadang-kadang panas juga boleh menyebabkan sakit kepala. Korang boleh letak penyejuk seperti cooler bag atau kepala bagi meredakan kesakitan.

Semoga membantu.. Mata Ain dah kuyu dan layu ni… Bantal dah memanggil-manggil minta di tiduri.. hehee… Selamat malam!

KISAH KOPI DAN SUPERMAMA YANG RAJIN BERZUMBA

Assalamualaikum w.b.t. Hari ini Ain di pejabat agak sibuk sikit dengan tugasan yang perlu disiapkan dengan cepat. Nak makan pun sampai tercekik-cekik la orang cakap. Nasib baik kurma coklat Yussuf Thaiyoob menjadi peneman untuk penambah tenaga.

Macam biasa rutin harian Ain balik pejabat terus ambil anak-anak di taska. Perjalanan dari pejabat ke rumah hampir sejam setiap hari menyebabkan Ain dah lali. Penat? Amende tu? Nama sejenis rumput ke? Hahaha.. Jadi isteri, ibu dan perkerja memerlukan Ain tenaga tambahan untuk menggalas peranan itu.

abang kopi

Sampai dirumah saja, nampak bungkusan parcel pos laju atas meja. Buka sahaja.. wah! Ada kopi lah… Untuk pengetahuan korang Ain ni memang penggemar kopi sejak mengandung anak yang kedua tetapi tiadalah sampai hari-hari nak minum kopi.

Ain suka bau kopi. Harum sangat! Perisa kopi yang menjadi kegemaran Ain ialah Caffe Mocha iaitu campuran kopi dan coklat. Lebih-lebih lagi jika di buat ice blended.. memang mengiur untuk secawan kopi yang menggoda.

Tapi bila dah balik kerja ni nak cepat tiada masanya nak ber blended bagai.. Nak kerja senang.. koyak dan kacau. Penyelesaiannya kopi 3 in 1 mudah dan ringkas..

abang kopi

Oh ya kopi parcel itu daripada Abang Kopi (bila masa pula kopi ada keturunan manusia?) Hahaha… Tidak.. beliau adalah penggemar kopi unggul dan nak share tentang kebaikan kopi. Akibat tertarik dengan kopi beliau saya meminta beliau pos kan kepada saya untuk turut menikmati kesedapan kopi tersebut.

Rasa yang pertama….. sedikit pahit dan sedap. Boleh feel la kalau duduk sensorang tepi beranda. Kopi yang digunakan adalah kopi Arabica yang di kenali memang sedap. Fuh! Terangkat juga kopi ni. Lepas sahaja berkopi-kopian, Ain sepantas kilat beraksi di dapur untuk makan malam.

Siap sahaja aktiviti masak memasak, tetiba rasa nak berzumba.. Jadi layan zumba dengan anak-anak.. Berpeluh-peluh kau! Macam lari marathon peluhnya tu. Rasanya kopi itu salah satu penambah faktor peluhan itu. Ye lah kopi kan panas dan boleh meningkatkan metabolisma jadi keinginan memiliki tubuh ibarat Angelina Jolie itu semakin menjadi kenyataan.

Jadi korang sebelum bersenam atau berzumba elok lah pekena kopi dulu ya.. nak lagi senang terjah je blog Abang Kopi dan order terus kopi… hehe.. slurrrrp!

TIPS MEMILIH HADIAH UNTUK SUAMI TERCINTA

Assalamualaikum w.b.t. Hari ini adalah hari lahir kelahiran suami Ain yang ke 3* tahun. Rahsia angka tu… Dan usia beliau semakin kertu. Sebenarnya Ain terlupa hari lahir suami pada hari ini. Hehehe… Nasib baik aplikasi Facebook mengingatkannya. Selalunya tarikh-tarikh ni orang perempuan yang ingat ni dah terbalik kod. Harap beliau memahami isterinya ini.

selamat hari lahir sayang

Bab hadiah ni suami Ain ni tidak berapa hairan sangat. Membazir katanya. Tetapi dek kerana kasih dan cintanya seorang isteri kepada suami (chewah!) Ain ada memberi beberapa hadiah kepada beliau…

Kasut

Kasut ini dia paling suka dan paling lunyai dia pakai. Ain belikan kasut yang standard sikit iaitu Camel. Harga memang mahal tapi puas hati bila suami pergi kemana-mana mesti dia nak pakai kasut itu dan tahan hingga bertahun-tahun.

Bunga dan coklat

Jangan tidak percaya jika orang lelaki juga sukakan kejutan! Ain pernah ambil servis hantar bunga dan coklat di pejabat suami. Terkesima sungguh dia.. hehe.. Balik rumah terus senyum-senyum dan siap cakap…

Lain kali jangan buat ya… abang ingatkan Megan Fox yang bagi bunga dan Coklat kat abang tadi.. Kecoh satu opis..

Adoii ai.. suami ku ini.. hahaha..

Baju custom-made

Ain ada buat baju yang sama satu keluarga.. ala-ala family day tu. Nampak dia gembira bila pakai baju tu sama-sama dengan anak-anak dan isterinya ni. Kira dia suka la tu kot.. hahaha.. pepandai je ko ni Ain buat andaian sendiri.

Makanan tambahan

Disebabkan pertambahan usia yang semakin kertu, Ain ada belikan suami makanan tambahan yang sesuai dengan usianya. Orang lelaki ni kalau bab makanan tambahan memang mengelak tetapi bila di suapkan memang laju je menelan. Bukannya apa dah tua nanti masing-masing nak sihatkan. Jadi kena ada persediaan awal.

 

ucapan hari lahir untuk suami

 

 

Dompet/Purse

Ada petua cakap kalau nak pakai dompet kena sampai lunyai supaya rezeki tu senang je masuk. Tetapi Ain tak sampai hati nak biarkan suami pakai dompet nan hado tu. Dan dompet merupakan hadiah pertama Ain kepada suami masa cintan-cintun dulu.. Bila buka dompet mesti teringat isterinya tu… Hahaha.. agak mendalam tahap psikologinya ni.. hehe

Ok dah cukup tak cadangan ni? Rasanya korang boleh la ambil idea ni untuk suami tersayang… Nak bagi hadiah yang suami paling suka tak? Nak tahu?

Tolak ansur, pandai mengambil hati suami, jaga maruah suami, hormati keluarga suami dan jaga anak-anak suami itu hadiah yang paling berharga…

Peace yoo! Semoga kita menjadi isteri yang di sayangi suami dan di angkat marbat menjadi isteri yang solehah.. Amin ya rabbalalamin…

TAKUTNYA MAKAN UBAT MASA MENGANDUNG NI!

Assalamualaikum w.b.t. Untuk pengetahuan korang, Ain dah 3 minggu menahan batuk yang tidak berkesudahan. Dua botol ubat batuk habis ku telan tapi batuk tak hilang-hilang. Sedikit sebanyak menganggu kehidupan harian.

Almaklumlah negara kita di landa musim panas yang melampau sekarang ni. Kalau pergi klinik memang berderet orang menunggu. Ain juga tidak terlepas join sekali senarai menunggu itu. Semasa sedang menunggu itu, Ain jumpa Kak Edryn iaitu kawan sepejabat yang sedang mengandung sekitar 20 minggu.

Semasa sedang menunggu itu, kami rancak bersembang tentang perihal pejabat. Ala korang ni macam tak tau pula gegirls kalau berjumpa mesti cerita tentang resepi masak ketupat yang paling sedap (campur macam-macam perisa lagi sedap).. Hahaha

ibu mengandung selsema

Sambil itu kak Edryn bercerita tu tentang ke runsingan beliau samada ubat doktor selamat tak semasa mengandung. Ye la banyak cerita tak best dengar yang menyebabkan kecacatan pada kandungan akibat mengambil ubat. Lalu dengan muka seriusnya gaya professor klon, Ain tanya kak Edryn:

Kak, akak rasa doktor yang ada sekarang ni dulu belajar dimana ya? Matrikulasi je ke?

Sedas pertanyaan celupar ku berikan sebab banyak sangat ibu mengandung demam takut mengambil ubat termasuk kak Edryn. Akhirnya memberikan kesan kepada bayi tersebut kerana jangkitan kuman. Kenapa ya takut sangat?

Meh sini Ain cerita sedikit pengalaman yang Ain buat semasa demam masa mengandungkan anak-anak dulu.

ibu mengandung sakit

Pilihan Klinik

Ain akan pilih Klinik Ibu dan Anak tidak kira klinik kerajaan atau swata sebab klinik ibu dan anak ini selalunya mempunyai kepakaran tentang masalah semasa mengandung, wanita dan tentang anak-anak kecil. Jadi tiada masalah pemberian ubat tidak mengikut preskripsi. Lagipun doktornya berpengalaman luas.

Maklumkan pada doktor yang anda mengandung

Jangan ingat doktor tahu korang mengandung ya.. sebab ada orang mengandung masih lagi nampak macam tak mengandung. Ini supaya doktor berikan preskripsi ubat yang betul.

Ceritakan masalah anda pada doktor

Ain akan ceritakan masalah Ain sampai Ain puas hati yang doktor itu faham tentang masalah Ain ni. Ain akan tanya macam-macam pada doktor tetapi sebelum jumpa dokor tu Ain akan catit dulu apa yang perlu ditanya. Sekaligus kita tiadalah fikir yang bukan-bukan tentang kandungan kita dan berpuas hati jawapan yang berikan.

Antibiotik untuk ibu mengandung

Selalunya doktor akan berikan antibiotik jenis Amoxilin dan ia selamat untuk ibu mengandung dan menyusu. Jangan tak makan antibiotik ya. Sebab bila kuman yang tidak mati ia akan pergi ke bayi. Ain cerita ni sebab Ain pernah kena marah dengan doktor sebab takut makan antibiotik.. hehehe

Doktor cakap lagi bahaya kalau awak tak ambil antibiotik sebab kuman itu akan menyerang kandungan awak. Terkesima dan melopong-lopong diriku mendengar. Terus insaf.

Apa yang Ain perhatikan penggunaan panadol terlalu kerap semasa mengandung boleh menjejaskan kandungan. Ibu mengandung selalu demam kerana mempunyai sistem pertahanan badan yang sangat rendah. Jadi peluang nak kena penyakit itu tinggi. Jadi apakah makanan yang paling selamat untuk ibu mengandung?

Ambil makanan yang kaya dengan Vitamin C seperti buah Oren, Avacado, Strawbery, kobis bunga dan lain-lain lagi. Elakkan berada di tempat yang berisiko seperti tempat orang ramai dan tempat kotor berhabuk.

Ok sekarang ni jangan takut-takut ya!

 

MINGGU YANG MEMENATKAN DAN SENGAJA CARI PASAL

Assalamualaikum w.b.t. Sepanjang minggu ini badan Ain rasa penat sangat. Tidak tahulah mengapa. Yang pasti setiap kali memandu pergi dan balik kerja mesti  mengantuk tak ingat dunia. Bawa kereta pun terhuyung hayang. Rasanya selamat sebab sebelum bawa kereta baca Doa menaiki kenderaan kot. Pernah juga hampir terlanggar pembahagi jalan tiba-tiba dengar macam orang sergah. Alhamdulillah tiada apa-apa.

car booth

Hari ini Ain tolong kawan di Car Boot Sale (CBS). Saja je nak cari pengalaman nak jumpa orang ramai.. (Dah memang diriku ini kaki mencapab (cari publisiti)) hahaha…  CBS ini di buka mula jam 7 pagi sehingga 12 tengahari Jadi memang tidak boleh dielakkan panas terik matahari. Dah macam udang bakar dah kulit ni akibat sunburn.

Masa aktiviti tu berlansung tu rasa penat tu tiada lagi tetapi bila sampai dirumah rasa macam nak pengsan. Tengah makan pon boleh tertidur. Nasib baik tak tercium nasi dalam pinggan. Aksi ngeri betul. Tidak tahulah sejak akhir-akhir ini rasa penat tu lain macam sikit. Balik kerja mesti tidur dahulu lepas itu baru mula memasak untuk keluarga. Teruk bebenau perangai kau ni Ain!

Ain ada juga ambil beberapa multivitamin dan vitamin untuk penambah tenaga tetapi ia tetap juga tidak dapat melawan perasaan kaki tidur ni. Kuat betul perasaan itu. Ye lah kalau ambil berguni vitamin tapi kalau tidak cukup rehat pun tidak guna juga sebab hukum alam yang Allah jadikan apabila penat ialah tidur. Bayangkan kalau orang tak tidur 24 jam apa akan jadi? Boleh weng kepala..

Kalau dapat tidur 15 minit pon ok dan memang rasa segar bugar. Anak-anak pula nasib baik dah besar sikit dah boleh bawa diri sendiri. Jadi kawan-kawan kalau rasa penat, silalah tidur. Tidur juga merupakan salah satu rahsia awet muda dan kesihatan tubuh badan.