MASALAH KULIT KERING SELESAI DENGAN MARY JARDIN

Assalamualaikum wbt. Baru-baru ini Ain diperkenalkankan dengan satu produk ni. Katanya natural dan selamat. Mary Jardin namanya. Ingatkan produk antarabangsa tetapi ia sebenarnya produk tempatan dengan kualiti antarabangsa. Pada awalnya Ain fikir ia sekadar produk re-packing dan timbang kilo tetapi rupanya ia adalah produk homemade iaitu di perbuat sendiri sebelum pengasas membuka kilang standard GMP sendiri. Hmm.. menarik juga. 

Basic Set Mary Jardin

Ain mempunyai masalah kulit kering dan berjeragat. Kulit selalu rasa pedih dan sunburn apabila terkena matahari. Jadi Ain memilih untuk mencuba produk Mary Jardin, manalah tahu sesuai dengan muka. Semasa mula-mula Ain cuba menggunakan produk Mary Jardin, Ain cuba Basic Set dahulu yang terdiri daripada Lavender Garden Luxury Handcrafted Face Oil, Lavender Garden Luxury Handcrafted Facial Soap dan Lavender Garden Clay Mask. Dia punya packing cantik. Macam nak bagi hantaran gitu. Hehe..

 

Untuk permulaan, Ain guna Face Oil dulu sebab kulit masa itu sangat kering. Ain guna pagi dan petang. Seawal 2 hari Ain dah nampak kulit semakin lembap disamping pengambilan 3 litre air masak sehari. Bila lihat kulit semakin sihat, Ain lebih teruja! Ain susuli dengan Facial Soap dan Clay Mask. Kulit makin lembut. (Masa ni dah senyum-senyum sendiri bila lihat cermin). Facial Soap Mary Jardin ni ada bintik-bintik halus. Jadi bila cuci muka tu terasa macam buat scrub pula. Terkeluar semua kotoran. Hanya dengan gosokan lembut (bukan tonyoh). Bila tonyoh muka semasa mencuci, tu yang kulit semakin kering.

Ain guna produk Mary Jardin hampir 3 bulan dan Ain semakin sukakannya. Kini Ain mencuba Lavender Garden Collagen untuk hilangkan jeragat. Tambahan pula Ain suka bersenam ditaman. Memang wajib ambil sebab dalam serum ni ada SPF 30 untuk mengelakkan kulit terdedah dengan sinar UV. Tak nak nampak kulit tua sebelum usia.

Nanti Ain ulas lagi ya satu-satu… Nak tidur ni. Nak urut muka dengan Face Oil dulu. Insyallah disamping muka semakin berseri, tidur pun lena sebab bau Lavender! Daaaa…

TIPS MEMBAWA ANAK KECIL MEMBELI-BELAH BAJU RAYA

Assalamualaikum wbt. Alhamdulliah… Hari ini genap sudah 17 hari Ramadhan telah meninggalkan kita. Tinggal 2 minggu sahaja lagi Syawal bakal menjelma. Sementara masih berbaki lagi Ramadhan yang ada ini, seharusnya kita mengejar pahala seberapa banyak yang boleh. Mana tahu ini Ramadhan yang terakhir buat kita…

anak meragam

Ok.. Bila bermula pasti ada pengakhirannya. Sudah tentu habis Ramadhan tibanya Syawal pula. Pastinya persiapan hari raya ibu-bapa untuk anak-anak tidak kurangnya. Dulu semasa bujang dulu, Ain hanya fikirkan baju raya sendiri dan nak penuhkan rak kuih raya emak tetapi sekarang apabila sudah berkeluarga sudah tentu anak-anak yang di utamakan. Pendek kata persiapan anak lebih daripada mak bapak. Semalam Ain sekeluarga berbelanja di Jaya Jusco Melaka. Sementelah balik kampung boleh la singgah sekejap. Lagipun Jaya Jusco Melaka lebih banyak pilihannya. Apabila sampai di tempat jualan pakaian kanak-kanak, orang ramai sangat tetapi tak de lah sempit sangat sampai berlaga punggung nak jalan. Bila dah ramai-ramai tu faham-faham je lah, budak menangis sana-sini. Rimas dan lemas.. Alhamdulillah sepanjang kami membeli-belah persiapan raya, anak-anak jarang buat hal. Nak kata upah gula-gula tu jarang.. Jadi Ain nak share tips serba sedikt yang korang boleh ikut.. mana tau menjadi..

tempat permainan kanak-kanak

  1. Rancang masa bila nak pergi – Seelok-eloknya pergi sebelum puasa lagi. Ini Ain buat tahun lepas. Memang lega. Orang tak ramai, pakaian pun banyak pilihan. Tahun ini tidak sempat jadi kena pergi bulan puasa juga.
  2. Beri bayi/ anak-anak makan/ minum susu dahulu. Bila perut derang kenyang selalunya derang jarang meragam. Bila perut lapar tu meragam dan menjerit macam halilintar.
  3. Tidurkan anak-anak terlebih dahulu. Bayi/anak-anak akan meragam bila tidak cukup tidur.
  4. Sediakan kudap-kudapan untuk anak-anak makan. Membeli-belahkan sesuatu yang memenatkan. Kitapun yang dah dewasa ni bila balik shopping pon boleh terbongkang atas katil inikan budak-budak tu. Bawalah bekal biskut, buah-buahan, cekodok, kek dan apa yang bersesuaian. Air masak jangan lupa. Elakkan bawa air manis sebab apabila mereka minum air manis, secara automatik derang akan jadi hyperaktif. Air maniskan ada gula. Gulakan sumber tenaga. Kang mak bapak yang pengsan nak melayan anak.
  5. Pilih pusat membeli belah yang mempunyai tempat permainan. Ada sesetengah ibu bapa yang mengelak pergi kesitu atas alasan membazir tetapi cuba fikir nak shopping dengan rengekan anak atau nak biarkan dia leka dengan mainan. Pada ketika ini, tenaga dari bapa sangat diperlukan. Macam Ain, Ain pilih dulu mana baju yang berkenan, en. suami bawa anak-anak bermain. Bila dah dapat baju yang berkenan baru lah panggil derang cuba baju tersebut. Kalau ok barulah ambil dan bayar.
  6. Jika nak membeli-belah di tempat yang tiada penghawa dingin, pakaikan anak-anak baju yang sesuai berasaskan kain cotton atau yang boleh menyerap peluh.
  7. Tetapkan berapa masa yang perlu di ambil. Contohnya 2 jam sahaja. Selalunya budak-budak cepat bosan dan paling lama boleh bertahan 2-3 jam sahaja. Lebih dari itu derang akan buat perangai.
  8. Ain akan buat pesanan penaja sebelum sampai tempat shopping. Ain ingatkan anak-anak jangan buat perangai, jangan jerit-jerit, jangan guling-guling, jangan nak minta macam-macam.. Hahahaha… nampak ganas je maknya ni tetapi percayalah buat macam ini lebih berkesan. Walaubagaimanapun Ain tetap belikan seorang satu mainan tanda menghargai usaha derang tidak buat perangai. Selalunya Ain belikan belon je.. heheehe.. Itupun derang happy sangat…

Amacam? Dah berani nak bawa anak-anak jalan shopping raya? Heeehehe… Betabahlah wahai ibu bapa sekalian… Jangan di marahkan anak jika derang meregek di pusat membeli belah cuma mereka tiada cara lain nak beritahu kita yang derang dah penat dan bosan… Peace!!!

Jom baca ni: Tempat permainan yang best!

IMPIANKU AKHIRNYA TERCAPAI JUA

Assalamualaikum wbt. Harap korang tidak muntah bila Ain cerita pasal Pulau Pangkor je ye… Korang nak tau tak impian Ain kat Pulau Pangkor ni nak buat apa? Meh sini Ain beritahu. Ain teringin sangat nak masak sambal udang dan sotong goreng kunyit yang fresh dari laut! Memang cita-cita nampak agak kelakar tetapi percayalah berbaloi-baloi. Korang bayangkan udang yang gemuk-gemuk tu (tak tau nama udang apa.. udang harimau kot) en. Suami beli 6 ekor dekat kedai hanya RM 3.00 je… Terkejung-kejung jugak la kami laki bini nak mengabiskan udang-udang itu sebab besar sangat. Besarnya macam seekor udang panjangnya ikut diameter pinggan. Faham tak ni? Dah siap guna Bahasa saintifik bagai nih.

makanan laut di pulau pangkor

Yang sotongnya pula jenis besar juga tetapi lembut je. Bukannya jenis sotong liat tu. Terasa nikmat bagai di syurga je bila makan makanan yang diidamkan. Macam mana Ain masak? Heheee.. Part ni memang tril sikit. Kitaorang bawak periuk multicooker. Nak masak nasi boleh, menggoreng boleh, nak buat gulai pon boleh. Jadi memang tiada masalah. En. Suami pun sangat supporting bila sanggup keluar pagi-pagi cari bahan masak. Bawang, minyak masak, pinggan, cili, garam, kunyit serbuk, beras tu semua Ain bawa dari rumah. Masukkan dalam bekas kecil-kecil. Alhamdulillah boleh juga berjimat sedikit. Al maklumlah masa bercuti ni memang banyak nak pakai duit. Yang mana boleh kita jimat tu, jimat lah. Janji kenyang dan puas hati.

udang masak cili

Sekadar gambar hiasan

Resort juga mempunyai tingkap yang boleh di buka. Jadi tiada masalah kalau nak memasak. Tapi buat senyap-senyap la… hehehe (kalau mereka baca artikel ini habislah..) Makanan yang dah siap di masak itu Ain letakkan di dalam bekas plastic. Nanti lepas berendam di kolam boleh terus ngap!

Ni pengalaman Ain ketika berada di Pulau Pangkor…

Hari Pertama

Hari Kedua

MEROYAN DI TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM……WHY BOTHER…WHY BOTHER…WHY BOTHER!

Assalamualaikum wbt. Korang pernah rasa menyampah tak bila ada friendliest kita meroyan pagi-pagi di fesbuk? Marah sana-sini macam dia seorang ada masalah dunia. Rata-rata kita mesti rasa macam tak seronokkan? Akhirnya bila kita rasa menyampah bila hari-hari nampak status macam tu, kita pon unfriend beliau. Padahal kita tiada niat pun tak nak kawan dengan dia. Ain juga pernah mengalami situasi macam ini. Rasa serba salah juga sebenarnya tetapi nak buat macam mana perasaan ku ini juga perlu di jaga.

etika di media sosial

Tidak kurang juga di group-group ibu mengandung dan ibu menyusukan anak. Bila di tanya pendapat ada sesetengah ibu yang terlalu lantang berkata-kata dan ada juga yang jenis cepat sentap padahal masing-masing nak mencari penyelesaian masalah kehamilan dan penyusuan. Emosi orang perempuan ini memang cepat terusik tambahan pula berinteraksi hanya melalui elektronik. Jadi salah faham itu sentiada ada. Kadang-kadang kita tulis lain tetapi di tafsirkan lain.

Pengalaman Ain mengandungkan anak-anak dulu, semasa mengandungkan anak yang pertama sentap tu tak de lah sangat tetapi bila mengandungkan anak yang kedua rasa semuanya macam tak kena. Asyik marah dan sentap je. Kesian juga en. Suami melayan isterinya ini. Mujurlah pada ketika itu Ain cepat tersedar. Selain berzikir, baca al-Quran, mencium bau aroma terapi, Ain mengamalkan Bcomplex. Bcomplex ni boleh diistilahkan sebagai vitamin anti stress. Korang perasan tak bila tengah marah mesti rasa tetiba kepala jadi panas, rasa macam semua darah naik ke kepala? Urat semua tegang. Haaa… tu maknanya badan sedang menghantar isyarat ke otak yang korang tengah marah dan apa tindakan yang perlu di buat ketika itu.

Bila darah tengah naik, pastinya sistem saraf akan terjejas. Pernah dengar tak, kalau kita senyum hanya memerlukan 18 otot tetapi jika kita marah sebanyak 81 otot akan berkerja. Sebab itu orang yang selalu marah nampak tua kerana otot penat berkerja. Sama juga istilah seperti ini. Bila kita marah otot atau saraf kita akan rosak dan terjejas. Tidak pasal-pasal kena darah tinggi semasa mengandung atau sawan (mujur Ain tidak kena)… Itulah fungsi Bcomplex sebenarnya mencegah stress dan melindungi saraf daripada kesan stress. Bila kita dah tidak stress lagi, kita akan jadi wanita yang comel dan di sayangi suami… Tak gitu? Suami pon terbeban bila nengok kita menjeruk je… muka pon dah macam ikan masin…

kurangkan tekanan perasaan

Jika menyusukan anak, Bcomplex ini sangat membantu sebab nak menyusukan anak ini, perasaan kena sentiasa ceria. Tak mo sedih-sedih. Nanti susu segan nak keluar. Kenapa Ain cakap macam ini? Sebab hormon prolaktin (hormon penyusuan) sangat berkait rapat dengan hormon oxytocin (hormon kegembiran).  Selalunya mak-mak yang stress di tempat kerja, stress stok susu tinggal sedikit atau bermasalah dengan orang lain akan mengalami perkara ini. Secara tiba-tiba susu merudum. Lalu di cuba bermacam-macam milkbooster tetapi hasilnya nan hado.. Kesian.. Jadi korang tidak perlu nak meroyan bagai nak mencari milkbooster segala semata-mata nak banyakkan susu. Gembirakan hati, kurangkan tekanan dan amalkan bcomplex. Insyallah susu kembali meriah! (dengan syarat jangan mengelat pam susu dan ikut jadual penyusuan).

Nak order bcomplex? Hubungi je Ain di 016-6684862.

Happy brestfeeding and happy mom-to-be!

MELAKAR CINTA DI PANTAI PULAU PANGKOR

Assalamualaikum wbt. Tajuk entry ini memang tidak menahan dan jiwang karat habis. Ye lah bercuti bersama suami dan anak-anak tu kan salah satu proses memupuk cinta… Salah satu sebab Ain terpaut hati dengan Pulau Pangkor ni sebab lautnya cantik… saujana mata memandang di samping deruan angin laut yang menderu. Pada hari kedua trip ni selesai sarapan pagi dan buat projek masak memasak, kami sekeluarga buat keputusan nak pergi ke island hopping. En. Suami sewa satu bot terus. Katanya kalau campur ramai-ramai nanti takut tidak selesa. Ye lah dengan bawa anak kecil lagi. Harga sewa bot untuk island Hopping di Pulau Pangkor ni RM 150.00 sahaja. Macha ensem akan bawa Ain sekeluarga jalan-jalan pusing pulau, bagi ikan makan dan berenang. Ain tidak memilih snorkelling sebab Ain tak pandai berenang. Jadi Ain memilih untuk berendam di pantai yang cetek je lah.

tempat percutian yang menarik untuk keluarga

Jasmine menangis ketakutan

Anak-anak la yang paling takut sekali bila naik speed boat tu. Melambung-lambung bila di pukul ombak. Emaknye ni saja je buat muka ganas padahal dalam hati kecut! Jasmine dan Zafri masa mula-mula naik speed boat menangis dan melalak sakan  sebab ketakutan. Lama kelamaan setelah di pujuk derang jadi ok. Tertidur ada juga sebab kena angin laut. Bila sampai tempat bagi ikan makan tu, macha ensem bawa boat tu bagi kat budak-budak ini roti untuk bagi ikan-ikan makan. Kemain seronok lagi mereka. Dah selesai bagi ikan makan, kitaorang pergi ke pantai tempat berenang. Cetek jer air nya. Kalau anak-anak nak berenang memang tidak takut la. Malangnya Jasmine dan Zafri tidak mahu berenang. Malah lebih teruja nak bermain pasir. Peralatan main pasir semuanya dah dibawa. Kami habiskan masa di sini lebih sejam. Puas jugalah berenang dan berendam disini. Sampai nak pengsan jugalah Ain di buatnya. Balik bila sampai di resort terus makan dan tidur. Tidur mati tau! Masing-masing penat sangat tu..

bercuti bersama keluarga

Aktiviti di petang hari lebih kepada santai. Kami mandi kolam je. Dah tak larat nak berjimba ketempat lain. Tapi hairan juga bila nengok anak-anak ni derang tak penat ke? Sebab derang bermain macam tak penat-penat. Kesudahnya Ain yang surrender. Makan malam pula, kami makan di Teluk Nipah. Teluk Nipah ni tempat makan dan jual barangan cenderahati. Harga untuk 4 orang makan lebih kurang RM 100++. Makan ketam 2 ekor, kerang bakar 1 mangkuk, udang dan ikan siakap tiga rasa. Mahal tapi tutup mata. Fikir kita tengah makan di secret recipe je ni.  Untuk pengetahuan korang, rata-rata kedai makan kat sini kebanyakkannya tiada tandas. Jadi mana yang ada anak kecil tu suruh derang membuang apa yang patut dahulu. Orang dewasa pon sama. Kang tak pasal-pasal kena melepas kat tepi laut je.. Kalau rasa nak cuba pengalaman baru boleh la cuba.. cuma pandai-pandai la menyorok kat belakang batu ye.. hahahaha

Nak baca pengalaman hari pertama di Pulau Pangkor? Klik sini Hari pertama di Pulau Pangkor

BERCUTI DI PULAU PANGKOR

Assalamualaikum wbt. Pertama sekali Ain nak minta maaf sebab dah lama tidak update blog ini. Ribuan terima kasih Ain ucapkan untuk korang yang sentiasa memberi sokongan yang sentiasa menjengah blog ini tanpa rasa menyampah.. Pergh! Ucapan dah macam Pengetua Sekolah nak pencen. Prektis..prektis.. walaupun lagi 30 tahun berkhidmat dengan bangsa dan negara.

Hari Pertama

Ok bermadah pujangga dah sudah.. Sekarang ni nak masuk benda best iaitu berjimba di Pulau Pangkor! (Berjimba tu maknanya bersuka ria).. Siapa yang tidak suka bercuti atau jenjalan angkat tangan! Rasanya semua orang suka bercuti lebih-lebih lagi bersama keluarga. Ain teringat masa anak-anak kecil lagi tengah menyusu badan lagi, nak bergerak memang hazab. Nak balik kampung je dah macam nak pindah rumah. Rasanya kalau sewa satu kontena pon berbaloi. Almaklumlah nak kena bawa baju, botol susu (kakak punya), buaian, tilam, bantal dan pelbagai lagi. Bila anak-anak dah besar ni lega lah sikit.

Macam mana ya Ain terfikir nak ke Pulau Pangkor? Sebenarnya Ain tidak pernah pergi ke Pulau Pangkor (kesian..). En. Suami pernah la masa kecil dahulu. Jadi memandangkan Pulau Pangkor tu dekat dalam 3 jam perjalanan (dah macam KL-Melaka) jadi kami decide nak ke Pulau Pangkor aje…. Alaa percutian yang sempoi-sempoi je anak beranak.. Yang paling eksited sekali dah tentu lah anak-anak..

Ibu, kak Min nak mandi kolam dan main pasir

Perjalanan kami ke Pulau Pangkor bertolak agak lewat sedikit dalam jam 11.00 pagi sebab nak uruskan anak-anak dan rumah. Sebelum memulakan perjalanan kami pekena dulu roti canai dan nasi lemak. Kalau terlewat sikit sampai ke jeti Teluk Batik tak de lah sengsara perut kelaparan. Perjalanan pergi ini En. suami ikut jalan kampung iaitu Hulu Langat-Tanjung Karang- Manjung-Teluk Batik. Katanya nak nengok pemandangan kampung orang. Lagipun di sabak bernam banyak sawah padi yang cantik pemandangan. Sejuk mata memandang. Malangnya jalan di kebanyakkan kawasan teruk lubang bertampal-tampal. Nasib baik ekzober tidak tercabut. Anak-anak yang diduduk di belakang nasib baik tidak muntah. Rasa serik juga ikut jalan kampung.

Kami hanya berhenti di Stesen Petronas Manjung sahaja untuk luruskan pinggang dan urusan alami. Masa ini anak-anak dah sibuk tanya:

Ibu, lambat lagi ke nak sampai?

Dah penat lah tu. Sabar ye nak.. jap lagi kita sampai kita naik bot besar. Mujurlah derang ok disamping sogokkan dengan keropok kentang dan gula-gula (ni dah macam darurat.. kalau tak jangan harap nak bagi cikedis ni). Kami sampai di Jeti Marina, Teluk Batik sekitar jam 3.00 petang. Kami memilih menaiki feri dari Jeti Marina, Teluk Batik kerana setelah membuat beberapa review, ramai yang yang kata di Jeti Marina lebih selesa dan tidak ramai orang. Sangai sesuai untuk yang membawa anak kecil.

jeti marina teluk batik

Harga tiket untuk dewasa RM 10.00 manakala harga untuk kanak-kanak RM 5.00 untuk laluan pergi dan balik. Korang jangan buang pula tiket tu bila dah sampai Jeti Pangkor ye sebab nanti nak balik ke Jeti Marina Teluk Batik nanti derang minta tiket yang masa mula-mula di beli tu. Perjalanan mengambil masa sekitar 15 minit je. Tak sempat pon nak tidur.

Keselamatan kanak-kanak semasa menaiki feri ini perlu diawasi sebab Jasmine dan Zafri tidak pernah naik bot jadi derang agak ketakutan. Mujurlah ada pembantu feri yang menjaga dan menaikkan anak-anak ke dalam feri. Bukannya apa Zafri boleh nak patah balik secara meluru bila nengok ibu nya tiada. Nasib baik pakcik feri tu cepat tangkap Zafri. Ye lah maknya pon takut juga nak melangkah masuk feri yang terhuyung hayang.. hehe. En. Suami pula dah tentu jadi tukang mengangkut barang. Bila di nasihatkan tentang bahaya-bahaya naik feri baru lah derang faham, nak turun dah relaks tak takut.

jeti marina teluk batik

Sebaik sahaja sampai di Jeti Pulau Pangkor terdapat perkhidmatan teksi dan kereta sewa yang di tawarkan. En. Suami memilih untuk menyewa kereta Wira sahaja. Katanya senang nak bergerak dengan anak-anak. Harga sewa untuk 3 hari ialah RM 150 (mahal wooo!).  Dah dapat kunci kereta terus berdezup nak check in resort. TAk sabar nak check in nak golek-golek atas katil luruskan pinggang. Sebelum tu en. suami isi minyak dulu RM 20.00 je. Alaaa Pulau Pangkor bukannya besar pon. Orang kata kentut pun boleh berbau (ni perumpamaan je tau..). Kat Pulau Pangkor ni ada sebiji je stesen minyak iaitu Buraq Oil. Dah settle semua, akhirnya sampai di resort iaitu Pangkor Sandy Beach Resort.

pangkor sandy beach resort

Resort ni ok la terletak di hadapan laut. Agak-agak kalau malas nak buka mata bangun pagi. Guling-guling pastu terus masuk laut habis cerita.. hehehe… Ok sambung balik cerita check in tadi. Selesai je check in dapat kunci bilik, Jasmine dan Zafri dah tak menyabar-yabar nak terjun kolam. Nampaknya angan-angan nak bergolek-golek atas katil musnah. Jadi sejukkan badan terus tukar baju mandi. Kolam kat sini kecil je sebab resort ni pon kecil je dan tak ramai orang jadi selesa sangat nak berendam.

pulau pangkor

 

Dah puas berendam, dah tiba makan malam. Kami makan malam di Teluk Nipah. Semasa bermandi manda di tepi laut petang tadi, en. suami ada bersembang dengan apek sewa bot, dia cakap makan kat Teluk Nipah mahal, cekik darah.. Jadi hati-hati makan di sana takut kena “sembelih”.. Jadi malam tu kitaorang makan yang simple-simple je sebab masing-masing dah penat nak tidur.

Nak tau tak kitaorang sampai tersesat cari Teluk Nipah ni. Tersesat sampai lalu kat kawasan berbukit yang trill teramat (jalan macam nak naik Genting).. Dah la tengah-tengah malam.. tak de lampu jalan, tengah hutan.. nasib baik anak-anak tidur.. Ain tutup mata! Takutttt! Tetapi alhamdulillah sampai jua destinasi yang di tujui…

Ok… esok Ain sambung entry Hari ke-2 ye… mata dah ngantuk ni… Byeeee…..

SUKA RIA DI JKIDS PLAYGROUND & KIDS PARTY

Assalamualaikum wbt. Bangun pagi ini selepas solat Suboh Ain mula mengemas apa yang patut untuk anak-anak bawa ke taska. Botol susu, 3 pasang baju dan tuala dah siap packing dalam bag anak-anak. Biasalah tugas mak-mak yang hantar anak ke taska atau pengasuh, memang itu jadi rutin harian. Lepas selesai kemas barang anak-anak, baru lah Ain siapkan diri nak pergi kerja.

Bila terfikir pasal anak-anak ni derang suka sangat bermain. Apabila bermain ia akan meransang motor skill dan perkembangan otak mereka supaya meneroka lebih jauh lagi (iklan susu jap). Tidak ketinggalan juga anak-anak Ain. Kalau pergi padang permainan tu habis di tawan satu padang. Berlari kesana kemari. Cuma mak bapaknya yang pengsan nak kejar.

gathering di one city putra height

Berkejaran di taman bersama anak-anak kecil memang seronok tetapi keadaan jadi tidak seronok apabila hari hujan, peralatan taman mainan rosak dan di ‘tawan’ kanak-kanak besar dan mak bapak yang jenis ‘permainan tu dia yang punya’. Memang tak best bila keadaan jadi macam ni. Takkan nak tarik rambut pula kat taman mainan kan?

Jadi Ain malas nak panjangkan cerita kebetulan pada masa itu memang nak jumpa geng bisnes di OneCity, Putra Height jadi derang beritahu ada playground di tingkat 1A boleh bawa anak-anak main disitu. Suka la anak-anak bila cakap nak main gelongsor. En. suami yang bawakan mereka. Selesai berbincang Ain terus naik ke tingkat 1A. Tercari-cari juga mana lah pergi nya tempat mainan yang di katakan itu. Jalan depan sikit rupanya ia di dalam lot kedai dan bukan secara terbuka.

Nama premis tu Jkids Playground & Kids Partyl. Dari luar dah nampak tempat itu penuh dengan mainan yang warna warni. Terpegun juga nengok reka bentuk dan ia playground ni. Ye lah tak pernah tersangka ada playground macam ni ada kat premis kedai (maaf saya ni membesar di kampung jadi macam terkujat bila nengok benda-benda baru macam ni… hehehe).

Sebaik sahaja Jasmine dan Zafri nampak ibunya, terus derang panggil suruh masuk. Eksited sangat anak-anak ibu ya… Seronok sangat mereka sampai susah nak ajak makan tengahari. Pujuk nak datang balik baru mereka nak makan. Untuk makluman korang playground ini, masuk BUKAN percuma ya.. Ia BERBAYAR. Harga kemasukkannya RM 30.00 seorang untuk sepanjang hari. Maknanya masuk jam 10.00 pagi lepas tu nak makan tengahari ke jenjalan ke lepas tu sambung balik main sampai tutup pun boleh.

Nak masuk sini kena pakai stokin sebab permukaan mainan tu akan grip bila pakai stokin. Kalau korang lupa bawa stokin, korang boleh beli stokin RM 3.00 di kaunter. Bayaran kemasukkan ibu-bapa atau penjaga adalah PERCUMA. Had kanak-kanak ialah dari 6 bulan sehingga 13 tahun. Disini juga ada tempat buat birthday party. Seronok la mereka jika buat party di sini. Sambil makan sambil bermain. Jom layan beberapa gambar yang sempat Ain snap. Layannn…

Tempat permainan kanak-kanak yang selesa

 

Nampak tak kegembiraan mereka disitu? Bersinar-sinar mata masing-masing bila dapat main. Dengan mak bapak sekali terjebak main.. hahaha.. Dari segi keselamatan pula agak terjamin tetapi masih memerlukan pengawasan.

taman permainan kanak-kanak

 

Kalau korang nak bawa anak-anak bermain di sini di persilakan. Cuma standby je la duit.. hehehe..

KECUR AIR LIUR BILA TERPANDANG JERUK MADU

Assalamualaikum wbt. Ain adalah seorang peminat jeruk. Tidak kira lah Jeruk Madu Pak Ali atau lain-lain jenama. Bila ternampak jeruk je mesti nak borong banyak-banyak. Namun begitu kegemaran memakan jeruk terhenti sejak mengandung. Rasa seperti separuh jiwa ku pergi lah.

Ain teringat dulu-dulu sewaktu kecil, arwah nenek selalu sangat buat jeruk mangga. Dia buat satu bekas botol kaca besar! Asal pergi dapur je mesti singgah ambil jeruk dulu. Tapi biasalah jeruk orang kampung. Mana ada letak pewarna dan pengawet semua ini. Makan pun ikut sedap. Boleh di katakan tahap kesedapan dan kegemaran Ain makan jeruk tu sampai kena gastrik la. Ye lah.. jerukkan letak cuka.

bahaya jeruk

Setelah di sahkan mengandung, Ain terpaksa berhenti memakan jeruk demi bayi di dalam kandungan. Jeruk tidak bagus untuk ibu mengandung kerana ia mengandungi bahan pengawet, pewarna dan kandungan gula yang tinggi. Silap haribulan boleh kena kencing manis dan darah tinggi. Tambahan pula buah-buahan itu telah menjadi jeruk. Semua khasiatnya telah hilang. Ibarat nya kita memakan hampas la.

Selain itu, kandungan pengawet di dalam jeruk itu sendiri mempunyai asid benzoik yang tinggi supaya kekal tahan lama boleh menyebabkan kerosakkan buah pinggang dan hati. Bagi sesetengah jeruk yang di jual di pasaran, ia di letakkan formalin

Dalam Islam juga menegah kita memakan makanan masam kerana ia akan mengecutkan otak dan menyebabkan pelupa. Lagipun anak di dalam kandungan memerlukan makanan yang sihat untuk membesar. Jadi kita perlu makan-makanan yang sihat untuk tumbesaran mereka.

Korang perasan tak setiap kali makan jeruk gigi akan rasa ngilu? Ini kerana bahan pengawet di dalam jeruk tersebut sedang menghakis gigi yang menyebabkan gigi reput dan lapisan usus semakin nipis. Ain faham.. untuk mengelakkan rasa mual ketika mengandung, kebanyakkan kita mengambil jeruk untuk mengurangkan rasa loya tekak. Namun kita perlu memikirkan kesan sampingan kepada zuriat yang di kandung. Apa yang Ain buat untuk melegakan rasa mual mengandung itu ialah dengan menggantikan dengan epal hijau atau mangga muda. Itu pun tiada lah banyak sangat. Sekadar menghilangkan rasa loya ketika mengandung.

BOLEHKAH WARNA RAMBUT KETIKA MENGANDUNG?

Assalamualaikum wbt. Mewarnakan rambut adalah perkara yang paling di gemari oleh sesetengah wanita tidak kira wanita berhijab atau tidak. Ain juga kalau boleh suka juga warnakan rambut tapi hasrat tidak kesampaian dan terpendam. hehe. Pernah juga terbeli pewarna rambut khas untuk wanita bertudung dan boleh di bawa solat tetapi rasa macam was-was pula. Ye lah … teringin juga nak rambut ber blonde bagai.. hehe. Setelah mendapatkan pandangan ustaz, kandungan di dalam pewarna rambut tu sebenarnya memang boleh di bawa solat tetapi apabila pewarna itu di letakkan ke rambut maka ia menutupi keseluruhan helaian rambut tu. Faham tak?

warna rambut ketika mengandung

Maknanya air wudhuk tidak kena rambut kerana ia di selaputi oleh pewarna. Nasib baik tak pakai lagi sudahnya di humban ke tong sampah. Last-last kena gelak dengan suami sebab muka melayu perasan nak jadi Nicole Kidman.. hahaha.. sabor je lah. Ada juga kawan-kawan Ain yang suka warnakan rambut. Masa mengandung pun nak warnakan rambut. Haish! Tak faham sungguh. Tapi nak cantik apa salahnya kan? Nak menambat hati suami katanya.

Pagi tadi ketika Ain pergi kerja sambil mendengar radio IKIM.FM, DJ dan tetamu jemputan Prefessor Taufiq dari salah satu tenaga pengajar universiti di Malaysia ni ada mengupas tentang mewarnakan rambut dan memakai inai. Yang sebenarnya memakai daun inai tiada masalah, malah inai ni sebenarnya bagus untuk antioksidant dan antikanser  tau. Sesetengah masyarakat kita menjadikan daun inai sebagai Teh.

pakai inai ketika mengandung

 

Yang menjadi merbahaya ialah inai yang berlambakan di pasaran, merah menyala dan hitam pekat. Inai jenis ini mempunyai bahan kimia yang sangat merbahaya kepada kulit dan kandungan jika mengandung. Ia mengandungi kasirogen dan bahan-bahan aktif kanser yang lain. Sama juga kesnya dengan mewarnakan rambut. Jika mewarnakan rambut dengan daun inai yang dikisar sebenarnya tiada masalah. Yang merbahaya ialah pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia. Kita tidak tahu bahan yang berada di dalam pewarna rambut tersebut.

warna rambut ketika hamil

Ada juga pengguna yang menggunakan pewarna rambut mengalami alahan sehinggakan kulit muka membengkak sepenuhnya. Memang menakutkan!. Tetapi jika korang tidak dapat menahan perasaan untuk mewarnakan rambut, seelok-eloknya warnakan rambut ketika masuk trimester ke 2 kerana pada trimester yang pertama organ dalaman bayi sedang terbentuk. Dapatkan nasihat doktor sebelum mencuba mana-mana jenama pewarna rambut.

KULIT MACAM KATAK PURU LEPAS BERSALIN

Assalamualaikum wbt. Hari ini Ain agak penat sedikit sebab baru balik dari kampung. Rasanya hari ini musim kemalangan secara berjemaah. Banyaknya eksiden sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas mulai tol pedas linggi hingga ke Dengkil. Patah punggung rasanya. Dari melayan perasaan rasa nak patah punggung tu baik update entry.. hehee

Pengalaman Ain ketika lepas bersalin anak yang pertama dulu, kulit Ain jadi sangat teruk. Nak kata kulit berjerawat tu tak lah cuma ia tumbuh jerawat kecil. Orang biasa gelarkan jerawat nasi. Jerawat ni susah nak hilang tau. Kalau hilang pun ia akan meninggalkan kesan hitam. Dah macam muka askar perang masuk hutan muka ni. Compang camping. Sebut je produk apa yang Ain tak pakai semua dah cuba sampai mengelupas dan nipis lah kulit muka ni.

kulit cantik

Nampak tak kulit pipi tu bersinar? Tu sebab kulit semakin menipis..

 

Bila Ain perasan setiap kali terdedah pada cahaya matahari kulit rasa macam terbakar dan pedih baru la Ain berhenti semua produk-produk tersebut dan mencuba petua secara alami. Macam-macam petua Ain letak antaranya letak puri tomato yang telah di hancurkan ke muka, letak madu di muka, letak pisang la.. sebut je apa yang tak letak semua letak.. hehee…

Bila dah letih cuba macam-macam cara tetapi hasilnya nan hado Ain cuba pula minum susu tepung ajaib ni. Memula tu tak perasan sangat tapi satu hari tu ada kawan pejabat tegur:

Eh Ain.. Kau pakai apa ya kulit nampak glowing? Bintik dan parut jerawat pun dah tak de. Kalau tak aku nengok kulit kau dah macam katak puru je….

Sadis juga ayat kawanku itu. Ada ke patut muka Ain ni di katanya macam katak puru. Adehh! Jawapan Ain…

Aku pakai serbuk tepung ajaib ni ha… apsal ko dah tergoda ke dengan kulit glowing aku ni? Takut suami lari ke? hahahaa…

Hambek! Korang jangan sentap lak ye. Kitaorang ni memang macam gini. Bergurau senda tahap ganas abadi.. hehe.. Orang Melaka kata kan.. Akibat takjub sangat dengan kulit glowing (uwekk!!) Ain ini beliau pun mencuba serbuk tepung ajaib ini.

kulit cantik

No edit. Hanya sedikit olesan bedak sahaja..

 

Kenapa Ain cakap serbuk tepung ajaib? Sebab selain dapat mencantikkan kulit persis anak dara ia juga sebagai pemberi tenaga kepada ibu-ibu yang selalu keletihan apabila balik kerja. Nak-nak ibu menyusukan bila penat susu pun merudum. Ain juga menyusukan anak sebab tu Ain ambil serbuk tepung ajaib tu. Last-last dapat kulit cantik, susu banyak dan bertenaga. Sape tak suka wei! Ajaib la kata kan.. hehehe.. Suami? Senyum aje bila nengok isteri cantik dan dah tak tertidur lagi bila balik kerja. Apa tu serbuk teping ajaib? Meh sini baca…

 

Serbuk tepung ajaib yang mencantikkan muka persis Angelina Jolie