IMPIANKU AKHIRNYA TERCAPAI JUA

Assalamualaikum wbt. Harap korang tidak muntah bila Ain cerita pasal Pulau Pangkor je ye… Korang nak tau tak impian Ain kat Pulau Pangkor ni nak buat apa? Meh sini Ain beritahu. Ain teringin sangat nak masak sambal udang dan sotong goreng kunyit yang fresh dari laut! Memang cita-cita nampak agak kelakar tetapi percayalah berbaloi-baloi. Korang bayangkan udang yang gemuk-gemuk tu (tak tau nama udang apa.. udang harimau kot) en. Suami beli 6 ekor dekat kedai hanya RM 3.00 je… Terkejung-kejung jugak la kami laki bini nak mengabiskan udang-udang itu sebab besar sangat. Besarnya macam seekor udang panjangnya ikut diameter pinggan. Faham tak ni? Dah siap guna Bahasa saintifik bagai nih.

makanan laut di pulau pangkor

Yang sotongnya pula jenis besar juga tetapi lembut je. Bukannya jenis sotong liat tu. Terasa nikmat bagai di syurga je bila makan makanan yang diidamkan. Macam mana Ain masak? Heheee.. Part ni memang tril sikit. Kitaorang bawak periuk multicooker. Nak masak nasi boleh, menggoreng boleh, nak buat gulai pon boleh. Jadi memang tiada masalah. En. Suami pun sangat supporting bila sanggup keluar pagi-pagi cari bahan masak. Bawang, minyak masak, pinggan, cili, garam, kunyit serbuk, beras tu semua Ain bawa dari rumah. Masukkan dalam bekas kecil-kecil. Alhamdulillah boleh juga berjimat sedikit. Al maklumlah masa bercuti ni memang banyak nak pakai duit. Yang mana boleh kita jimat tu, jimat lah. Janji kenyang dan puas hati.

udang masak cili

Sekadar gambar hiasan

Resort juga mempunyai tingkap yang boleh di buka. Jadi tiada masalah kalau nak memasak. Tapi buat senyap-senyap la… hehehe (kalau mereka baca artikel ini habislah..) Makanan yang dah siap di masak itu Ain letakkan di dalam bekas plastic. Nanti lepas berendam di kolam boleh terus ngap!

Ni pengalaman Ain ketika berada di Pulau Pangkor…

Hari Pertama

Hari Kedua

MELAKAR CINTA DI PANTAI PULAU PANGKOR

Assalamualaikum wbt. Tajuk entry ini memang tidak menahan dan jiwang karat habis. Ye lah bercuti bersama suami dan anak-anak tu kan salah satu proses memupuk cinta… Salah satu sebab Ain terpaut hati dengan Pulau Pangkor ni sebab lautnya cantik… saujana mata memandang di samping deruan angin laut yang menderu. Pada hari kedua trip ni selesai sarapan pagi dan buat projek masak memasak, kami sekeluarga buat keputusan nak pergi ke island hopping. En. Suami sewa satu bot terus. Katanya kalau campur ramai-ramai nanti takut tidak selesa. Ye lah dengan bawa anak kecil lagi. Harga sewa bot untuk island Hopping di Pulau Pangkor ni RM 150.00 sahaja. Macha ensem akan bawa Ain sekeluarga jalan-jalan pusing pulau, bagi ikan makan dan berenang. Ain tidak memilih snorkelling sebab Ain tak pandai berenang. Jadi Ain memilih untuk berendam di pantai yang cetek je lah.

tempat percutian yang menarik untuk keluarga

Jasmine menangis ketakutan

Anak-anak la yang paling takut sekali bila naik speed boat tu. Melambung-lambung bila di pukul ombak. Emaknye ni saja je buat muka ganas padahal dalam hati kecut! Jasmine dan Zafri masa mula-mula naik speed boat menangis dan melalak sakan  sebab ketakutan. Lama kelamaan setelah di pujuk derang jadi ok. Tertidur ada juga sebab kena angin laut. Bila sampai tempat bagi ikan makan tu, macha ensem bawa boat tu bagi kat budak-budak ini roti untuk bagi ikan-ikan makan. Kemain seronok lagi mereka. Dah selesai bagi ikan makan, kitaorang pergi ke pantai tempat berenang. Cetek jer air nya. Kalau anak-anak nak berenang memang tidak takut la. Malangnya Jasmine dan Zafri tidak mahu berenang. Malah lebih teruja nak bermain pasir. Peralatan main pasir semuanya dah dibawa. Kami habiskan masa di sini lebih sejam. Puas jugalah berenang dan berendam disini. Sampai nak pengsan jugalah Ain di buatnya. Balik bila sampai di resort terus makan dan tidur. Tidur mati tau! Masing-masing penat sangat tu..

bercuti bersama keluarga

Aktiviti di petang hari lebih kepada santai. Kami mandi kolam je. Dah tak larat nak berjimba ketempat lain. Tapi hairan juga bila nengok anak-anak ni derang tak penat ke? Sebab derang bermain macam tak penat-penat. Kesudahnya Ain yang surrender. Makan malam pula, kami makan di Teluk Nipah. Teluk Nipah ni tempat makan dan jual barangan cenderahati. Harga untuk 4 orang makan lebih kurang RM 100++. Makan ketam 2 ekor, kerang bakar 1 mangkuk, udang dan ikan siakap tiga rasa. Mahal tapi tutup mata. Fikir kita tengah makan di secret recipe je ni.  Untuk pengetahuan korang, rata-rata kedai makan kat sini kebanyakkannya tiada tandas. Jadi mana yang ada anak kecil tu suruh derang membuang apa yang patut dahulu. Orang dewasa pon sama. Kang tak pasal-pasal kena melepas kat tepi laut je.. Kalau rasa nak cuba pengalaman baru boleh la cuba.. cuma pandai-pandai la menyorok kat belakang batu ye.. hahahaha

Nak baca pengalaman hari pertama di Pulau Pangkor? Klik sini Hari pertama di Pulau Pangkor

BERCUTI DI PULAU PANGKOR

Assalamualaikum wbt. Pertama sekali Ain nak minta maaf sebab dah lama tidak update blog ini. Ribuan terima kasih Ain ucapkan untuk korang yang sentiasa memberi sokongan yang sentiasa menjengah blog ini tanpa rasa menyampah.. Pergh! Ucapan dah macam Pengetua Sekolah nak pencen. Prektis..prektis.. walaupun lagi 30 tahun berkhidmat dengan bangsa dan negara.

Hari Pertama

Ok bermadah pujangga dah sudah.. Sekarang ni nak masuk benda best iaitu berjimba di Pulau Pangkor! (Berjimba tu maknanya bersuka ria).. Siapa yang tidak suka bercuti atau jenjalan angkat tangan! Rasanya semua orang suka bercuti lebih-lebih lagi bersama keluarga. Ain teringat masa anak-anak kecil lagi tengah menyusu badan lagi, nak bergerak memang hazab. Nak balik kampung je dah macam nak pindah rumah. Rasanya kalau sewa satu kontena pon berbaloi. Almaklumlah nak kena bawa baju, botol susu (kakak punya), buaian, tilam, bantal dan pelbagai lagi. Bila anak-anak dah besar ni lega lah sikit.

Macam mana ya Ain terfikir nak ke Pulau Pangkor? Sebenarnya Ain tidak pernah pergi ke Pulau Pangkor (kesian..). En. Suami pernah la masa kecil dahulu. Jadi memandangkan Pulau Pangkor tu dekat dalam 3 jam perjalanan (dah macam KL-Melaka) jadi kami decide nak ke Pulau Pangkor aje…. Alaa percutian yang sempoi-sempoi je anak beranak.. Yang paling eksited sekali dah tentu lah anak-anak..

Ibu, kak Min nak mandi kolam dan main pasir

Perjalanan kami ke Pulau Pangkor bertolak agak lewat sedikit dalam jam 11.00 pagi sebab nak uruskan anak-anak dan rumah. Sebelum memulakan perjalanan kami pekena dulu roti canai dan nasi lemak. Kalau terlewat sikit sampai ke jeti Teluk Batik tak de lah sengsara perut kelaparan. Perjalanan pergi ini En. suami ikut jalan kampung iaitu Hulu Langat-Tanjung Karang- Manjung-Teluk Batik. Katanya nak nengok pemandangan kampung orang. Lagipun di sabak bernam banyak sawah padi yang cantik pemandangan. Sejuk mata memandang. Malangnya jalan di kebanyakkan kawasan teruk lubang bertampal-tampal. Nasib baik ekzober tidak tercabut. Anak-anak yang diduduk di belakang nasib baik tidak muntah. Rasa serik juga ikut jalan kampung.

Kami hanya berhenti di Stesen Petronas Manjung sahaja untuk luruskan pinggang dan urusan alami. Masa ini anak-anak dah sibuk tanya:

Ibu, lambat lagi ke nak sampai?

Dah penat lah tu. Sabar ye nak.. jap lagi kita sampai kita naik bot besar. Mujurlah derang ok disamping sogokkan dengan keropok kentang dan gula-gula (ni dah macam darurat.. kalau tak jangan harap nak bagi cikedis ni). Kami sampai di Jeti Marina, Teluk Batik sekitar jam 3.00 petang. Kami memilih menaiki feri dari Jeti Marina, Teluk Batik kerana setelah membuat beberapa review, ramai yang yang kata di Jeti Marina lebih selesa dan tidak ramai orang. Sangai sesuai untuk yang membawa anak kecil.

jeti marina teluk batik

Harga tiket untuk dewasa RM 10.00 manakala harga untuk kanak-kanak RM 5.00 untuk laluan pergi dan balik. Korang jangan buang pula tiket tu bila dah sampai Jeti Pangkor ye sebab nanti nak balik ke Jeti Marina Teluk Batik nanti derang minta tiket yang masa mula-mula di beli tu. Perjalanan mengambil masa sekitar 15 minit je. Tak sempat pon nak tidur.

Keselamatan kanak-kanak semasa menaiki feri ini perlu diawasi sebab Jasmine dan Zafri tidak pernah naik bot jadi derang agak ketakutan. Mujurlah ada pembantu feri yang menjaga dan menaikkan anak-anak ke dalam feri. Bukannya apa Zafri boleh nak patah balik secara meluru bila nengok ibu nya tiada. Nasib baik pakcik feri tu cepat tangkap Zafri. Ye lah maknya pon takut juga nak melangkah masuk feri yang terhuyung hayang.. hehe. En. Suami pula dah tentu jadi tukang mengangkut barang. Bila di nasihatkan tentang bahaya-bahaya naik feri baru lah derang faham, nak turun dah relaks tak takut.

jeti marina teluk batik

Sebaik sahaja sampai di Jeti Pulau Pangkor terdapat perkhidmatan teksi dan kereta sewa yang di tawarkan. En. Suami memilih untuk menyewa kereta Wira sahaja. Katanya senang nak bergerak dengan anak-anak. Harga sewa untuk 3 hari ialah RM 150 (mahal wooo!).  Dah dapat kunci kereta terus berdezup nak check in resort. TAk sabar nak check in nak golek-golek atas katil luruskan pinggang. Sebelum tu en. suami isi minyak dulu RM 20.00 je. Alaaa Pulau Pangkor bukannya besar pon. Orang kata kentut pun boleh berbau (ni perumpamaan je tau..). Kat Pulau Pangkor ni ada sebiji je stesen minyak iaitu Buraq Oil. Dah settle semua, akhirnya sampai di resort iaitu Pangkor Sandy Beach Resort.

pangkor sandy beach resort

Resort ni ok la terletak di hadapan laut. Agak-agak kalau malas nak buka mata bangun pagi. Guling-guling pastu terus masuk laut habis cerita.. hehehe… Ok sambung balik cerita check in tadi. Selesai je check in dapat kunci bilik, Jasmine dan Zafri dah tak menyabar-yabar nak terjun kolam. Nampaknya angan-angan nak bergolek-golek atas katil musnah. Jadi sejukkan badan terus tukar baju mandi. Kolam kat sini kecil je sebab resort ni pon kecil je dan tak ramai orang jadi selesa sangat nak berendam.

pulau pangkor

 

Dah puas berendam, dah tiba makan malam. Kami makan malam di Teluk Nipah. Semasa bermandi manda di tepi laut petang tadi, en. suami ada bersembang dengan apek sewa bot, dia cakap makan kat Teluk Nipah mahal, cekik darah.. Jadi hati-hati makan di sana takut kena “sembelih”.. Jadi malam tu kitaorang makan yang simple-simple je sebab masing-masing dah penat nak tidur.

Nak tau tak kitaorang sampai tersesat cari Teluk Nipah ni. Tersesat sampai lalu kat kawasan berbukit yang trill teramat (jalan macam nak naik Genting).. Dah la tengah-tengah malam.. tak de lampu jalan, tengah hutan.. nasib baik anak-anak tidur.. Ain tutup mata! Takutttt! Tetapi alhamdulillah sampai jua destinasi yang di tujui…

Ok… esok Ain sambung entry Hari ke-2 ye… mata dah ngantuk ni… Byeeee…..

SUKA RIA DI JKIDS PLAYGROUND & KIDS PARTY

Assalamualaikum wbt. Bangun pagi ini selepas solat Suboh Ain mula mengemas apa yang patut untuk anak-anak bawa ke taska. Botol susu, 3 pasang baju dan tuala dah siap packing dalam bag anak-anak. Biasalah tugas mak-mak yang hantar anak ke taska atau pengasuh, memang itu jadi rutin harian. Lepas selesai kemas barang anak-anak, baru lah Ain siapkan diri nak pergi kerja.

Bila terfikir pasal anak-anak ni derang suka sangat bermain. Apabila bermain ia akan meransang motor skill dan perkembangan otak mereka supaya meneroka lebih jauh lagi (iklan susu jap). Tidak ketinggalan juga anak-anak Ain. Kalau pergi padang permainan tu habis di tawan satu padang. Berlari kesana kemari. Cuma mak bapaknya yang pengsan nak kejar.

gathering di one city putra height

Berkejaran di taman bersama anak-anak kecil memang seronok tetapi keadaan jadi tidak seronok apabila hari hujan, peralatan taman mainan rosak dan di ‘tawan’ kanak-kanak besar dan mak bapak yang jenis ‘permainan tu dia yang punya’. Memang tak best bila keadaan jadi macam ni. Takkan nak tarik rambut pula kat taman mainan kan?

Jadi Ain malas nak panjangkan cerita kebetulan pada masa itu memang nak jumpa geng bisnes di OneCity, Putra Height jadi derang beritahu ada playground di tingkat 1A boleh bawa anak-anak main disitu. Suka la anak-anak bila cakap nak main gelongsor. En. suami yang bawakan mereka. Selesai berbincang Ain terus naik ke tingkat 1A. Tercari-cari juga mana lah pergi nya tempat mainan yang di katakan itu. Jalan depan sikit rupanya ia di dalam lot kedai dan bukan secara terbuka.

Nama premis tu Jkids Playground & Kids Partyl. Dari luar dah nampak tempat itu penuh dengan mainan yang warna warni. Terpegun juga nengok reka bentuk dan ia playground ni. Ye lah tak pernah tersangka ada playground macam ni ada kat premis kedai (maaf saya ni membesar di kampung jadi macam terkujat bila nengok benda-benda baru macam ni… hehehe).

Sebaik sahaja Jasmine dan Zafri nampak ibunya, terus derang panggil suruh masuk. Eksited sangat anak-anak ibu ya… Seronok sangat mereka sampai susah nak ajak makan tengahari. Pujuk nak datang balik baru mereka nak makan. Untuk makluman korang playground ini, masuk BUKAN percuma ya.. Ia BERBAYAR. Harga kemasukkannya RM 30.00 seorang untuk sepanjang hari. Maknanya masuk jam 10.00 pagi lepas tu nak makan tengahari ke jenjalan ke lepas tu sambung balik main sampai tutup pun boleh.

Nak masuk sini kena pakai stokin sebab permukaan mainan tu akan grip bila pakai stokin. Kalau korang lupa bawa stokin, korang boleh beli stokin RM 3.00 di kaunter. Bayaran kemasukkan ibu-bapa atau penjaga adalah PERCUMA. Had kanak-kanak ialah dari 6 bulan sehingga 13 tahun. Disini juga ada tempat buat birthday party. Seronok la mereka jika buat party di sini. Sambil makan sambil bermain. Jom layan beberapa gambar yang sempat Ain snap. Layannn…

Tempat permainan kanak-kanak yang selesa

 

Nampak tak kegembiraan mereka disitu? Bersinar-sinar mata masing-masing bila dapat main. Dengan mak bapak sekali terjebak main.. hahaha.. Dari segi keselamatan pula agak terjamin tetapi masih memerlukan pengawasan.

taman permainan kanak-kanak

 

Kalau korang nak bawa anak-anak bermain di sini di persilakan. Cuma standby je la duit.. hehehe..

KULIT MACAM KATAK PURU LEPAS BERSALIN

Assalamualaikum wbt. Hari ini Ain agak penat sedikit sebab baru balik dari kampung. Rasanya hari ini musim kemalangan secara berjemaah. Banyaknya eksiden sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas mulai tol pedas linggi hingga ke Dengkil. Patah punggung rasanya. Dari melayan perasaan rasa nak patah punggung tu baik update entry.. hehee

Pengalaman Ain ketika lepas bersalin anak yang pertama dulu, kulit Ain jadi sangat teruk. Nak kata kulit berjerawat tu tak lah cuma ia tumbuh jerawat kecil. Orang biasa gelarkan jerawat nasi. Jerawat ni susah nak hilang tau. Kalau hilang pun ia akan meninggalkan kesan hitam. Dah macam muka askar perang masuk hutan muka ni. Compang camping. Sebut je produk apa yang Ain tak pakai semua dah cuba sampai mengelupas dan nipis lah kulit muka ni.

kulit cantik

Nampak tak kulit pipi tu bersinar? Tu sebab kulit semakin menipis..

 

Bila Ain perasan setiap kali terdedah pada cahaya matahari kulit rasa macam terbakar dan pedih baru la Ain berhenti semua produk-produk tersebut dan mencuba petua secara alami. Macam-macam petua Ain letak antaranya letak puri tomato yang telah di hancurkan ke muka, letak madu di muka, letak pisang la.. sebut je apa yang tak letak semua letak.. hehee…

Bila dah letih cuba macam-macam cara tetapi hasilnya nan hado Ain cuba pula minum susu tepung ajaib ni. Memula tu tak perasan sangat tapi satu hari tu ada kawan pejabat tegur:

Eh Ain.. Kau pakai apa ya kulit nampak glowing? Bintik dan parut jerawat pun dah tak de. Kalau tak aku nengok kulit kau dah macam katak puru je….

Sadis juga ayat kawanku itu. Ada ke patut muka Ain ni di katanya macam katak puru. Adehh! Jawapan Ain…

Aku pakai serbuk tepung ajaib ni ha… apsal ko dah tergoda ke dengan kulit glowing aku ni? Takut suami lari ke? hahahaa…

Hambek! Korang jangan sentap lak ye. Kitaorang ni memang macam gini. Bergurau senda tahap ganas abadi.. hehe.. Orang Melaka kata kan.. Akibat takjub sangat dengan kulit glowing (uwekk!!) Ain ini beliau pun mencuba serbuk tepung ajaib ini.

kulit cantik

No edit. Hanya sedikit olesan bedak sahaja..

 

Kenapa Ain cakap serbuk tepung ajaib? Sebab selain dapat mencantikkan kulit persis anak dara ia juga sebagai pemberi tenaga kepada ibu-ibu yang selalu keletihan apabila balik kerja. Nak-nak ibu menyusukan bila penat susu pun merudum. Ain juga menyusukan anak sebab tu Ain ambil serbuk tepung ajaib tu. Last-last dapat kulit cantik, susu banyak dan bertenaga. Sape tak suka wei! Ajaib la kata kan.. hehehe.. Suami? Senyum aje bila nengok isteri cantik dan dah tak tertidur lagi bila balik kerja. Apa tu serbuk teping ajaib? Meh sini baca…

 

Serbuk tepung ajaib yang mencantikkan muka persis Angelina Jolie

PENGALAMAN NGERI CABUT GIGI SAMPAI TAK BOLEH TIDUR

Assalamulaikum w.b.t. Beberapa hari yang lepas Ain ada buat entry tentang sakit gigi – selamatkah ibu mengandung cabut gigi. Entry itu di tulis di sebabkan pada waktu itu Ain juga mengalami sakit gigi. Sambil-sambil tunggu nama di panggil sambil tu update la entry.. Tak delah melangok je tunggu doktor. Hari ini datang appointment untuk cabut gigi di tetapkan.

Perasaan? Tuhan sahaja yang tahu perasaan ini. Perasaan ini kalah macam nak bersalin tau. Sakit bersalin secara pembedahan itu tiadalah sakit sangat. Sakit gigi ni lagi sakit. Itu lah apa yang Ain fikirkan. Ain memang betul-betul takut cabut gigi. Apabila nama di panggil lagi lah berdebar jantung. Nasib baik doktornya serius happening. Beliau ramah tamah, pandai berborak dan boleh menenangkan perasaan pesakit. Jadi tak de lah takut sangat. Bila doktor keluarkan ragum tu terus menggigil. Kalau cabut gigi masa mengandung ni mesti beranak masa tu juga.

Masa doktor berusaha cabut gigi tu dah rasa macam bertukang rumah kat dalam mulut ni. Dah goyang inul tetapi gigi masih lagi tidak tercabut. Doktor cadangkan buat xray. Ain pun ok jer. Janji semuanya selamat. Apabila dapat sahaja keputusan imbasan xray, doktor sangat terkejut kerana terdapat cyst di dalam gusi. Aik? Bukankah cyst selalunya ada dalam rahim ke? Bila dengar perkataan cyst ni tetiba seram je.

gigi

Gambar hiasan

 

Doktor menerangkan cyst di mulut terjadi kerana terdapat pembengkakan berlaku tetapi tidak rawat dengan betul dan berlaku jangkitan. Dalam kes Ain ini sakit gigi ni memang dah lama tetapi sebab penakut punya pasal sanggup ambil PANADOL ACTI-FAST  untuk hilangkan sakit. Akhirnya tempat yang sakit tidak di rawat dan jadi pula cyst. Bahaya juga kan?

klinik gigi

Dengan segeranya doktor membuat surat sokongan untuk di hantar ke Jabatan Bedah Mulut, Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) untuk di keluarkan cyst kerana mereka mempunyai peralatan yang mencukupi. Lagi sekali kena xray mulut secara keseluruhannya. Lepas xray tu terus rasa kepala sengal-sengal. Rasa bengap pon ada. Rasa macam sel-sel otak mati pon ada.. Adoii la..

Apabila di teliti keputusan xray tersebut doktor mengesahkan itu adalah perkara biasa dan ia tidak membahayakan. Hah! Pulak dah.. mana satu betul ni. Malas dah nak fikir macam-macam proses pencabutan gigi bersambung kembali. Kali ini doktor gigi yang cabut gigi agak kuat sikit. Bukan setakat goyang gerudi dah macam kena korek dengan jentolak dah… huhu.. rasa macam nak menangis tetapi tetap control ayu depan doktor. Beranak dah 2 kali tak menangis, ni baru cabut gigi sebatang dah luruh air mata. Buat malu kaum je.. huhuhu…

ubat sakit gigi

Alhamdulillah semuanya selesai setelah mengalami pengalaman yang mengerikan. Doktor memberi perskripsi ubat antibiotik dan ubat tahan sakit. Antibiotik tu Ain makan tetapi ubat tahan sakit tu tak la sebab ubat tahan sakit tu kan ada side effect nya. Kalau sakit sampai berguling-guling tu baru makan. Ni setakat sakit-sakit biasa masih boleh di tahan lagi. Sebenarnya dah lama Ain tidak makan ubat. Sekali kena makan ubat rasa macam kena cekik..

So korang yang dah lama menderita sakit gigi, sila lah berjumpa dengan doktor gigi. Takut ada penyakit yang bukan-bukan menginap di dalam mulut tu. Secara dasarnya memang menakutkan jumpa doktor gigi ni sampai masa tidur pon boleh terasa segala peralatan tu di dalam mulut tetapi tahukah korang kebanyakkan kuman di dalam badan kita datangnya dari mulut? Sebab itu dalam Islam itu sendiri di sunatkan berkumur-kumur atau bersiwak setiap kali mengambil wuduk dan bersolat.

MANJAKAN DIRI DI KAYU MANIS SPA, SUBANG BESTARI

Assalamualaikum w.b.t. Ain ni nak di katakan kaki SPA tu tak lah tetapi bila badan dah penat, mulalah jemariku mencari SPA di kawasan Shah Alam. Kenapa kena Shah Alam? Sebab kebanyakkan SPA di Shah Alam banyak mengamalkan konsep muslimah. Ada juga SPA yang tulis untuk wanita tetapi suami boleh masuk kat ruang tamu. Maaf cakap saya memang rasa tidak selesa jika mengamalkan konsep SPA sebegitu.

spa di shah alam

Kayu Manis SPA ni orang lelaki memang tidak boleh masuk langsung. Jadi para suami yang nak mengikut tu lupakanlah hasrat dan boleh la mengeteh di kedai mamak yang berdekatan.

spa di shah alam

Pengalaman pertama kali Ain masuk ke dalam SPA ini ialah wow!! Memang agak jakun sikit tetapi berjaya menutupi kejakunan tersebut dengan berbual kosong bersama Manager SPA dan buat-buat biasa sahaja walhal dalam hati ini dah kembang sekembang-kembangnya perasaan kagum tu… hahaha..

spa muslimah di shah alam

Hiasan dalamannya memang mengkagumkan disamping muzik alunan Bali. Lupa nak bagi tau konsep SPA ini adalah Bali. Jadi bagi korang yang tidak pernah sampai ke Bali (macam diriku) boleh la feel-feel dah sampai di Bali dengan mengunjungi SPA ini. Hehehe..

kayu manis spa 2

Sebaik sahaja duduk di kerusi, Ain di tanya samada hendak ambil pakej yang mana.. Full package menjadi pilihan Ain. Harga perkhidmatannya juga agak berpatutan. Paling tinggi pun dalam RM 300 lebih. Oh ya! SPA ini juga menyediakan pakej untuk urutan, bertangas, bersauna untuk ibu berpantang. Yang ini cajnya agak mahal sebab ia mengambil masa 3-7 hari perkhidmatan.

Sebagai permulaan Ain dihidangkan dengan minuman halia campuran madu. Sedap juga dan boleh di buat dirumah.. hehe. Ain juga di tanya samada nak guna scrub perisa apa? Hehehe.. kelakar pula scrub pon ada perisa.. (nampak nau kejakunan ku disitu) Ain memilih scrub perisa kopi dan minyak perisa halia.

Pakej yang Ain ambil ni termasuk sauna, scrub, mandi susu/bunga, urutan aromaterapi, facial dan foot massage. Prosesnya berlangsung selama 3 jam tetapi rasanya sekejap yang amat. Tak puas rasanya.. Pembantu SPA juga seorang mudah melayani dan daripada Indonesia. Jadi sambil dia membetulkan urat tu sambil berborak la. Rajin benau kau ni berborak Ain.. haha.. Ada juga rasa nak tidur tapi tak sempat sebab rasa macam sekejap je…

Kayu Manis SPA ni ada mempunyai cawangan di di Denai Alam, Shah Alam. Alamat Kayu Manis SPA ialah:

Kayu Manis SPA, Subang Bestari

No. 56, Jalan Nova U5/N,

Subang Bestari, Shah Alam, Selangor

No. Tel: 03-7734 3104

Kayu Manis SPA Denai Alam

No. 17, Jalan Elektron F U16/F E Boulevard Denai Alam,

Seksyen U16, Shah Alam, Selangor

No. Tel: 019-307 5777

Sebenarnya untuk ibu-ibu yang pernah bersalin dan melahirkan anak sesekali elokla memanjakan diri di SPA samada melakukan rawatan aromaterapi atau rawatan urutan kampung. Bukannya apa, orang perempuan bila dah bersalin banyak urat putus dan mengembang. Kalau tak dijaga masuk umur 40 tahun dah sakit pinggang, rahim jatuh, putus selera, kerap marah dan lain-lain lagi.

Kalau rasa macam membazir je pergi SPA, boleh juga buat di rumah sendiri dengan mengamalkan petua kecantikan nenek kita dahulu. Nanti saya kongsikan ya petua-petua kecantikan untuk ibu-ibu yang pernah melahirkan supaya korang rasa yakin sebagai seorang isteri. Chewah!… Stay tune!

MINGGU YANG MEMENATKAN DAN SENGAJA CARI PASAL

Assalamualaikum w.b.t. Sepanjang minggu ini badan Ain rasa penat sangat. Tidak tahulah mengapa. Yang pasti setiap kali memandu pergi dan balik kerja mesti  mengantuk tak ingat dunia. Bawa kereta pun terhuyung hayang. Rasanya selamat sebab sebelum bawa kereta baca Doa menaiki kenderaan kot. Pernah juga hampir terlanggar pembahagi jalan tiba-tiba dengar macam orang sergah. Alhamdulillah tiada apa-apa.

car booth

Hari ini Ain tolong kawan di Car Boot Sale (CBS). Saja je nak cari pengalaman nak jumpa orang ramai.. (Dah memang diriku ini kaki mencapab (cari publisiti)) hahaha…  CBS ini di buka mula jam 7 pagi sehingga 12 tengahari Jadi memang tidak boleh dielakkan panas terik matahari. Dah macam udang bakar dah kulit ni akibat sunburn.

Masa aktiviti tu berlansung tu rasa penat tu tiada lagi tetapi bila sampai dirumah rasa macam nak pengsan. Tengah makan pon boleh tertidur. Nasib baik tak tercium nasi dalam pinggan. Aksi ngeri betul. Tidak tahulah sejak akhir-akhir ini rasa penat tu lain macam sikit. Balik kerja mesti tidur dahulu lepas itu baru mula memasak untuk keluarga. Teruk bebenau perangai kau ni Ain!

Ain ada juga ambil beberapa multivitamin dan vitamin untuk penambah tenaga tetapi ia tetap juga tidak dapat melawan perasaan kaki tidur ni. Kuat betul perasaan itu. Ye lah kalau ambil berguni vitamin tapi kalau tidak cukup rehat pun tidak guna juga sebab hukum alam yang Allah jadikan apabila penat ialah tidur. Bayangkan kalau orang tak tidur 24 jam apa akan jadi? Boleh weng kepala..

Kalau dapat tidur 15 minit pon ok dan memang rasa segar bugar. Anak-anak pula nasib baik dah besar sikit dah boleh bawa diri sendiri. Jadi kawan-kawan kalau rasa penat, silalah tidur. Tidur juga merupakan salah satu rahsia awet muda dan kesihatan tubuh badan.

 

SERONOKNYA BALIK KAMPUNG !!

Assalamualaikum w.b.t. dan Selamat Malam….

Hujung minggu lalu Ain balik kampung mentua. Kitaorang join sama orang Kuala Lumpur dan orang Selangor cuti sempena Hari Wilayah dan Thaipusam. Jadi cuti pun panjang sedikit. Masa nak balik ke kampung pun jalan sesak. Memang Lebuh Raya Utara Selatan yang di Nilai ke Seremban arah selatan selalu jammed. Selalunya suami ikut Highway Felda Sendayan. Kurang sedikit kenderaannya.

Macam biasa bila balik kampung anak-anak yang paling gembira sebab dapat jumpa sepupu sepapat mereka. Sampai tak ingat makan. Asyik bermain je. Di rumah mentua Ain ni macam-macam binatang belaan ada seperti angsa, ayam, ayam belanda, itik, lembu, kambing semua ada. Bila balik je kampung itu yang di tuju. “Ibu nak nengok ayam”.. permintaan anak-anakku..
tidur

Bila masa tidur pula nak tidur bersama-sama. Perkara ini betul-betul mengingatkan Ain kenangan zaman kanak-kanak dulu. Memang sebiji macam anak-anak Ain buat sekarang ini. Cuma sekarang ni mereka tak bergosip lagi. Hehehe… Sekarang ini masing-masing dah berkahwin dan ada anak-anak sendiri dan duduk jauh susah sangat nak jumpa. Jumpa masa raya aje.
pantai puteri

Lagi satu tak sah kalau balik kampung tak pergi ke laut. Untunglah mereka ini sebab kampung kedua-dua atok dan nenek mereka tepi laut jadi tidak perlu habiskan minyak pergi jauh-jauh semata-mata nak mandi laut. Yang pasti derang gembira dengan setiap kali balik kampung sampai tidur pun keluar air liur basi. Penat sangat la tu..

BERSANTAI DI PANTAI PENGKALAN BALAK, MELAKA

Assalamualaikum w.b.t. Bila Ain balik kampung mesti Pantai Pengkalan Balak ini menjadi pilihan hati untuk bersantai. Mungkin terkenang zaman muda remaja masa sekolah dulu. Kat sini dulu Ain selalu lepaking dengan kengkawan. Hehe… Banyak kenangan sweet sour kat sini.
image

Anak-anak walaupun Ain selalu bawa mereka ke pantai tetapi derang tidak pernah mandi laut. Jadi inilah pertama kali mereka mandi laut. Risau juga takut derang minum banyak air laut. Huhu… Jadi sebagai peringatan awal Ain ingat anak-anak jangan telan air laut. Tetapi dah namanya budak-budak lagi di larang lagi di buat. Bila derang tertelan air laut terus berubah muka nak nangis… hahaha kesian tetapi kelakar.
image

Pergi ke pantai ni tak sah kalau tak bawa tikar untuk port melepak. Untuk menambahkan kesedapan berkelah itu, kitaorang oder je makanan di kedai yang berdekatan. Haha.. nampak bebenau kerajinanku itu.
image

Kalau duduk di tepi pantai ni nak lebih feeling romantik wajib ada air kelapa macam dalam filem tu. Makan pula bersama rojak. Memang asyik! Lupa daratan pula mak budak ni. Anak-anak macam biasa penat mandi laut, naik ke darat terus terkam makanan. Lepas tu sambung mandi laut balik.

Ain sebenarnya suka sangat pergi ke laut sebab tenang. Hilang segala masalah dan penat bila bau dan dengar desiran ombak laut. Orang berilmu ada berkata nak kurangkan tekanan pergilah ke tempat-tempat semulajadi seperti laut, hutan, kawasan pergunungan dan lain-lain lagi sebab mereka berzikir dengan nama Allah. Lagi best bila time-time melepak tu kita berzikir. Insyallah hati akan tenang.